Nu we middenin de coronacrisis zitten, zijn de universiteiten en hogescholen grotendeels overgeschakeld op online onderwijs en tentamens. Voor zowel studenten als docenten is dit een hele nieuwe manier van onderwijs geven en dat levert soms gekke situaties op…
Door Loes van den Wijngaard
1. De docent heeft moeite met de technologie
Dat docenten vrijwel allemaal geen kaas hebben gegeten van techniek en computers, wordt tijdens deze periode angstvallig duidelijk. Tijdens een hoorcollege zijn docenten soms al aan het stoeien met PowerPoint-presentaties of het afspelen van filmpjes en opeens moeten ze nu volledig online onderwijs geven. Dit lijkt gedoemd te mislukken…
2. Een online openboektentamen is niet zo makkelijk als het klinkt
Yes, een openboektentamen! Dat is waarschijnlijk je eerste gedachte als je over deze alternatieve toetsmethode hoort, maar al snel blijkt dit toch tegen te vallen. Want welke stof moet je nu echt kennen en hoeveel tijd heb je werkelijk om dingen op te zoeken? Tijdens het tentamen zelf lijk je opeens niet meer te kunnen vinden waar dat ene ding ook alweer stond. Deze online tentamens leveren in ieder geval de nodige stress op.
3. Je vergeet dat je onderwijs hebt
Iedere dag lijkt op elkaar tijdens deze crisis, dus het kan zomaar gebeuren dat je denkt dat het dinsdag is, terwijl het eigenlijk al woensdag is. Met een beetje geluk krijg je net op tijd een berichtje van een vriend of jij ook die onderwijsgroep gaat volgen, want anders had je het gemist!
4. Je moet je huispak verruilen voor iets anders
Sommige docenten vinden het goed als alleen zij in beeld zijn, andere willen dat alle studenten hun webcam aanzetten en zo met elkaar kunnen communiceren. Helaas betekent dit dat je nu echt voor het eerst die week je haar moet wassen en je huispak met vlekken moet verruilen voor iets degelijkers, want je wil natuurlijk wel een beetje fatsoenlijk voor de dag komen.
5. Het goed gebruiken van een microfoon blijkt lastig
Of je nu iemand helemaal niet kan horen, iedereen door elkaar praat of je opeens een hond door je Zoom-meeting hoort blaffen: het juist gebruiken van een microfoon blijkt in veel gevallen nog een flinke uitdaging. Tip: mute je eigen microfoon totdat je daadwerkelijk iets wil zeggen. Zo voorkom je dat mensen je horen niezen, gapen of je moeder naar je horen roepen.
6. Niemand weet waar hij of zij aan toe is
Maakt het uit welk onderwijs je bijwoont, geldt de aanwezigheidsplicht en gaan die tentamens nou wel of niet door en in welke vorm? Er heersen onder studenten heel veel vragen en helaas weten docenten ook nog niet op alles het antwoord. Gelukkig doet iedereen zijn best om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen, maar onthoud dat het voor de universiteiten en hogescholen ook aanpassen is!