6 deadlinefases die iedere rechtenstudent herkent

Deadlines, iedere student heeft ze en iedere student haat ze. Want hoe goed je voornemens aan het begin van een periode ook zijn, uitstelgedrag is ook rechtenstudenten niet vreemd. Welke deadlinefase vind jij het meest herkenbaar?

Door Loes van den Wijngaard

1. De ‘dat hoeft pas aan het einde van de periode af’-fase

Tijdens deze fase maak je je nog nergens zorgen om en geniet je volop van het studentenleven. Je deadline is pas over een aantal weken of maanden, dus je hebt nog alle tijd. Life is good!

2. De ‘hmm, misschien moet ik eens beginnen’-fase

Langzaam begint de deadline dichterbij te komen en bekruipt je het gevoel dat je toch eens moet gaan beginnen. Maar als iemand je uitnodigt voor een feestje, of een kopje koffie, besluit je dat je daar nog wel tijd voor hebt. Je hebt nog een tijdje voor die deadline is, dus het kan wel, toch?

3. De ‘goede voornemens’-fase

Tijdens deze fase heb je goede moed, want je weet zeker dat je deze week echt aan die deadline gaat beginnen, zodat je over een aantal weken niet in de knel komt. Je denkt vast na over een plan van aanpak, of zoekt zelfs al wat literatuur op, maar echt schrijven, dat doe je nog niet.

4. De ‘oké, nu moet ik echt beginnen’-fase

Iedereen om je heen heeft het over de deadline, sommige studiegenoten hebben de opdracht zelfs al af, maar jij? Jij bent nog niet begonnen. Je bent streng tegen jezelf en zegt dat je nu de goede voornemens om moet zetten in daden, maar aan de nodige motivatie lijkt het toch nog te ontbreken, want meer dan 200 woorden per dag komen er niet uit jouw vingers.

5. De ‘help, de deadline is deze week!’-fase

PANIEK! Je hebt al die tijd het werk voor je uitgeschoven en smoesjes bedacht, maar nu is de week van de deadline toch echt aangebroken. Je kruipt in je cocon en begint als een gek te werken. In deze fase is er geen tijd voor slaap of sociale contacten, jij leeft op koffie en adrenaline van de stress.

6. De ‘phew, net op tijd’-fase

Dit is de euforische fase nadat je je deadline hebt gehaald. Het was krap, maar het is gelukt! Tijdens deze fase neem je je ook vaak voor dat je het de volgende keer anders gaat doen en echt op tijd gaat beginnen. Maar als je een beetje zelfkennis hebt, weet je dat je volgende keer gewoon dit rijtje aan fases weer af zult gaan…