5x Zo bespaar je op je verzekeringen

Het studentenleven is al duur genoeg, dus loont het de moeite om eens door je verzekeringen te lopen. Gemiddeld sluiten consumenten zo’n acht verzekeringen af, van Netflix-abonnementen tot energiecontracten. Vijf tips om aan het eind van het jaar wat (extra) geld over te houden.

Besparen op je zorgverzekering

Verwacht je dit jaar weinig zorgkosten vanwege een goede gezondheid? Dan is het mogelijk om te overwegen of je wel of geen aanvullende verzekering afsluit. Bedenk hoeveel je voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoeveel gebruik hiervan duidelijk maakt. Het is goed mogelijk dat het voordeliger is om de kosten zelf op je te nemen in plaats van gebruik te maken van een aanvullende verzekering. Kijk bijvoorbeeld eens naar je tandartsverzekering. Twee keer in het jaar een consult betalen is veel goedkoper dan de goedkoopste tandartsverzekering. Hiermee bespaar je tientallen euro’s per jaar.

Besparen op je energierekening

Bij de meeste leveranciers heb je de keuze uit een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde, ongeacht het verbruik. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren (nachten en weekenden) een lager tarief. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met twee telwerken nodig. Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- of dubbeltarief te nemen, is afhankelijk van de prijzen bij je energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom je in de piek- en dalperiode gebruikt. Je kunt zelf berekenen wat voor jou voordeliger is: enkeltarief of dubbeltarief. Er zijn verschillende websites die de bovengenoemde tarieven vergelijken.

Besparen op internet, tv en bellen

Bel je niet vaak met een vaste lijn? Dan is het voordeliger om het telefonie-abonnement bij je alles-in-1-provider op te zeggen. Je kunt dan bellen met je mobiel, maar ook via internet. Er zijn inmiddels meerdere programma’s en apps waarmee dat kan. Dit is een goedkope oplossing, zeker als je naar iemand in het buitenland wilt bellen. Soms worden er ook abonnementen aangeboden waarin telefoon er gratis bij in zit.

Besparen op uitvaartverzekeringen

Hoewel we er nog niet aan moeten denken, is ook voor studenten een uitvaartverzekering belangrijk. Een eerste belangrijke manier om te besparen is het kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis, dit is veel goedkoper, zowel qua ceremonie als de kosten voor een graf. Door te kiezen voor uitstrooien van je as bespaar je ook nog eens op de kosten van een urn.

Voordelig online krediet aanvragen

Heb je een lening of denk je erover om er eentje af te sluiten? Vergelijk dan goed verschillende aanbieders. Zo is een lening bij een bank vrijwel altijd zeer betrouwbaar, maar hier zit ook een relatief hoog prijskaartje aan. Ook zijn banken vaak niet het voordeligst op het gebied van consumptieve leningen. Vergelijk eens de rentekosten van grote banken met de tarieven van kleine online kredietverstrekkers en je zal merken dat dit soms procenten scheelt. Een lening vergelijken kan je daarom veel voordeel bieden.

Lees ook: 8 belastingtips voor studenten [via Univers Online]