5 vragen die jij kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek!

Eerder deelden we al een aantal vragen met jullie die jij kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek, maar vandaag bespreken we de vijf vragen die jij sowieso zal moeten kunnen beantwoorden tijdens een gesprek!

Door Loes van den Wijngaard

1. Hoe zie je jezelf over vijf jaar?

Een werkgever wil graag horen wat je toekomstplannen zijn en of je al hebt nagedacht over de verloop van je carrièrepad. Natuurlijk hoef je nog niet alle antwoorden te hebben, maar laat in ieder geval tijdens het gesprek weten dat je erbij hebt stil gestaan! Ook kan je mogelijke nieuwe werkgever zo peilen of jij van plan bent door te groeien binnen het bedrijf, of dat je het ziet als een tussenstop onderweg naar een andere baan.

2. Wat zijn je sterke en minder sterke kanten?

Deze vraag is redelijk cliché inmiddels, maar wordt nog steeds vaak gesteld tijdens sollicitatiegesprekken. Dus denk voor het gesprek even na hoe je jezelf goed kan presenteren! Als minder sterke kant mag je trouwens best echt een eigenschap of vaardigheid noemen waar je nog aan moet werken. Wees niet bang je zwaktepunten onder ogen te komen, dat zullen je gesprekspartners waarschijnlijk meer waarderen dan dat je een sterk punt over laat komen als een zwak punt, om maar zo goed mogelijk voor de dag te komen.

3. Werk je graag in een team?

Misschien krijg je al een allergische reactie van het woord ‘teamplayer’, maar werkgevers willen graag weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ze zullen dus van je willen horen of je graag in een team werkt, of meer op jezelf bent. Doe voor je naar het gesprek gaat vooral goed je research om erachter te komen wat de werkwijze van het bedrijf is, zodat je voorbereid bent op wat ze van je verwachten.

4. Hoe staat het met je 9 tot 5 mentaliteit?

Met de 9-tot-5-mentaliteit wordt vaak meteen afgerekend, want niemand zit te wachten op een werknemer die eigenlijk vanaf kwart voor vijf al stopt met zinnig werk verrichten, omdat het einde van de werkdag bijna daar is. Vaak wordt in vacatures al direct genoemd dat wordt verwacht dat iemand toegewijd is aan zijn functie, dus iemand die de kantjes er vanaf loopt of alleen maar bezig is met de te claimen (over)uren, wordt niet gewaardeerd. Tijdens een sollicitatiegesprek zullen ze waarschijnlijk ook vragen naar je werkmentaliteit.

5. Waarom moeten we JOU kiezen?

Dit is misschien wel de meest belangrijke vraag tijdens een sollicitatieprocedure en is samenvattend voor het hele gesprek: want waarom moet dit bedrijf jou aannemen? Waarom pas je zo goed bij het bedrijf, binnen het team en bij de functie? Tijdens deze vraag moet je jezelf een beetje proberen te verkopen, maar ook jezelf blijven natuurlijk! Je wil ook voor jezelf achterhalen of dit echt de baan is voor jou, dus ga met de mensen in gesprek.

Lees ook: Op sollicitatiegesprek? 4 tips voor succes