5 type studenten: welke ben jij?

Al zijn er talloze type studenten, dit zijn toch wel de meest herkenbare. Welk type student ben of ken jij? 

Door Ilona Mertens

1. De stresskip

‘Weet je wel dat we al over twee maanden tentamen arbeidsrecht hebben? Hoe ver ben jij met de voorbereiding?’ Deze student is al ruimschoots voor het tentamen aan het stressen. Niet alleen voor tentamens, ook is deze persoon elke dag bang om te laat bij het college te komen. Het meest stressvolle? Pleiten in de oefenrechtbank! De prestatiedruk is totaal niet weggelegd voor de stresskip. Voorafgaand aan het pleidooi moet hij vaak overgeven om vervolgens met stotterende stem zijn pleidooi voor te dragen.

2. De passieve

De passieve student doet precies genoeg om een vak te halen, maar absoluut niks meer dan dat. Hij is de master van het SOG’en (Studie Ontwijkend Gedrag). Hoewel zijn naam het hele jaar op de namenlijst staat, weet eigenlijk niemand meer hoe diegene eruit ziet. Als hij in zeldzame gevallen wél een keer komt opdagen, hangt hij onderuitgezakt met een kop koffie in zijn stoel. Je mag tien jaar over de studie doen, waarom zou je haast hebben? Inlogcodes voor het intranet? Hij heeft geen flauw idee. De passieve student kan typisch zo’n student zijn die van zijn ouders rechten moet studeren, maar daar absoluut geen zin in heeft. Voor tentamens leert hij enkel een paar dagen van tevoren. Zijn motto is dan ook: liever een zes zonder stress, dan een zeven zonder leven.

3. De slijmbal

Iedereen heeft wel zo’n medestudent die voor én na het college even een praatje met de professor maakt. Vaak is dit niet de beste student, maar probeert deze persoon door extra aardig te zijn te bereiken dat zijn tentamen extra goed wordt nagekeken. Vaak onbegonnen zaak, maar je weet maar nooit hé. Meestal checkt de slijmbal ook even het Facebookprofiel van deze professor om zo te ontdekken dat zij ‘toevallig’ dezelfde hobby hebben! Uiteraard ontvangt de professor ook meteen een connectieverzoek op LinkedIn. Deze student is meestal niet populair bij medestudenten, omdat iedereen ziet waar deze persoon mee bezig is.

4. De strever

Deze student is zeer ijverig. Zo is hij altijd goed voorbereid, staat hij minstens 20 minuten voor aanvang voor de collegezaal en stelt hij om de haverklap een vraag aan de professor. Tijdens het college schrijft (ja schrijft, dan onthoud je meer dan als je typt) deze student elke letter mee. Vaak wordt er ook een geluidsfragment gemaakt van het college, zo kan hij onderweg naar huis het college nog eens terugluisteren. Pratende medestudenten vindt hij irritant en Facebooken tijdens het college is een absolute no-go voor deze ijverige student. En al heeft hij die dag alleen privaatrechtelijke vakken, beiden wettenbundels gaan mee! De strever zal nooit tevreden zijn met zeven, laat staan een zes! Het enige voordeel aan deze persoon is dat hij goed scoort met groepsopdrachten, iedereen wil dan ook maar wat graag met hem samenwerken.

5. De leugenaar

‘Voor dit tentamen heb ik écht niet geleerd hoor! Ik snapte er helemaal niks van. Ik heb zeker weten een onvoldoende.’ Om vervolgens een 9,3 terug te krijgen. Dit riedeltje herhaalt zich elke tentamenperiode. Deze persoon lijkt niet te snappen dat het helemaal niet erg is om toe te geven dat je dag en nacht gestudeerd hebt. ‘Nu ga ik het écht écht écht niet halen hoor!’ Na een aantal tentamenweken reageer je er al niet eens meer op..