5 tips voor het schrijven van een pleidooi

Iedere rechtenstudent heeft hiermee te maken, het schrijven van een pleidooi. Voor velen gaat dat niet vanzelf, want waar begin je nu en hoe weet je de rechter op de juiste manier te overtuigen? Met deze 5 tips schrijf jij het perfecte pleidooi voor je cliënt.

Door Cassandra de Leeuw

1. Openingszin

Het is belangrijk om gelijk aan het begin van je pleidooi de aandacht te pakken van de rechter. Begin bijvoorbeeld met een vergelijking, de mogelijke gevolgen of een klein verhaaltje om zo emoties op te wekken. Op deze manier zorg je ervoor dat de rechter gelijk naar je luistert en geïnteresseerd is in de rest van je verhaal. Probeer echt aandacht te besteden aan een goede opening, want hiermee heb je gelijk een streepje voor!

2. Simpel taalgebruik

Het is allemaal heel leuk dat wij als studenten moeilijke juridische termen moeten leren, maar probeer in je pleitnota het taalgebruik zo simpel mogelijk te houden. Ieder mens moet in principe kunnen begrijpen wat er in jouw pleitnota wordt gezegd. Daarnaast maakt dit het voor jezelf ook makkelijker tijdens het voorlezen. Door spreektaal te gebruiken, kun je ook gemakkelijker emotie tonen en raken mensen sneller overtuigd van jouw verhaal.

3. Goede indeling

We kennen natuurlijk allemaal de kop-romp-staart verdeling, maar ook bij een pleitnota is deze echt van belang! Op deze manier behoud je structuur en neem je iedereen makkelijker mee in je verhaal. Je begint dus met een inleiding, waarin je begint met de openingszin en daarna de opbouw van je pleitnota gaat inleiden. Vervolgens komt het middenstuk waarin je begint met een korte feitenschets van de situatie. Daarna worden de standpunten aangehaald en vervolgens worden deze onderbouwd met je argumenten. Probeer ook in het middenstuk een structuur aan te houden door gebruik te maken van (tussen)kopjes. De ‘staart’ is het slot van je pleidooi, waarin je je standpunten kort samenvat en een conclusie deelt waarvan je hoopt dat de rechter tot dezelfde beslissing zal komen. Vergeet niet om met een goede uitsmijter te eindigen om zo de rechter extra te overtuigen.

4. Lees je pleitnota hardop voor

Met een pleitnota probeer je de rechter te overtuigen van jouw verhaal. Daarom is het belangrijk dat je je pleitnota schrijft met veel overtuiging en op sommige punten de nodige emotie. Om erachter te komen of je pleitnota echt overtuigend is, kan het handig zijn om hem hardop voor te lezen. Op deze manier kom je erachter hoe je pleitnota in het echt zal overkomen en waar de verbeterpunten liggen voor de overtuigingskracht en emotie. Bij voorkeur oefen je ook even met een familielid, vriend of huisgenoot of maak je gebruik van opname-apparatuur of een camera. Als je ziet hoe je overkomt en hoort hoe je de tekst uitspreekt, weet je waar nog verbeterpunten liggen of waar je het al goed doet.

5. Gebruik emotie

Het is belangrijk om in je pleitnota een goede balans te vinden tussen de feiten en de emotie. Is de rechter op de hoogte van alle feiten, dan kun je met emoties gaan spelen om zo ook de gevoelige kant van de rechter op te raken. Met het gebruik van emoties toon je aan dat je cliënt ook gevoelens heeft en kan je de reden waarom je cliënt in een bepaalde situatie is terecht gekomen ook beter uitleggen.

Lees ook: Zó overleef je de oefenrechtbank / Boekentip: Met recht bepleit