5 tips om je studiemotivatie te behouden

De studietijd kan best pittig zijn en corona heeft daar het afgelopen jaar niet aan bijgedragen. Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Probeer dan nieuwe dingen buiten je studie, kijk hoe je je juridische kennis in de praktijk kunt brengen of kijk naar hoe inspirerende personen hun leven invullen, bijvoorbeeld via een masterclass van Bibian Mentel. Vijf tips om je studiemotivatie te behouden.

Probeer nieuwe dingen buiten je studie

Of pak juist oude hobby’s op. Pingelde je op de middelbare school wekelijks urenlang op je gitaar, maar ligt die nu te verstoffen op een zolder? Of deed je fanatiek aan hockey, maar sla je trainingen steeds vaker over of ben je allang gestopt? Liggen er ergens nog oude tekenmappen of schilderspullen onder je bed? Pak die hobby’s weer eens op! Juist wat nieuws proberen? Kijk dan eens naar sporten die je nog nooit hebt geprobeerd, zoek naar leuke wandelroutes in je omgeving of werk aan je kookvaardigheden. Kies bij voorkeur iets zonder schermtijd; je ogen zijn je dankbaar.

Kijk hoe je je juridische kennis in de praktijk kunt brengen

De studiestof kan nogal droog zijn, maar breng je het in de praktijk, dan gaat het ineens al veel meer leven. Vooral als je je propedeuse hebt gehaald, zijn er veel verschillende mogelijkheden om dat te doen. Kijk eens naar vacatures bij een plaatselijke rechtswinkels of bekijk de opties voor juridisch vrijwilligerswerk. Daarbij doe je ook gelijk nieuwe sociale contacten op; handig voor de toekomst én een fijne afwisseling met al die studietijd in je kamer.

Volg masterclasses van inspirerende personen

Hoe werken schrijvers aan een boek en hoe behouden topsporters hun motivatie? Hun leven bestaat uit het constant ontwikkelen van zichzelf en werken naar bepaalde doelen. Op het platform van Grootmeesters kun je van de beste in hun vak leren over verschillende onderwerpen. Zo leert de in maart overleden sportvrouw Bibian Mentel je in een elfdelige masterclass hoe je kunt omgaan met tegenslagen en hoe je kunt werken aan mentale weerbaarheid. Naast dat de masterclass van Bibian inspirerend is, zijn de besproken onderwerpen ook zaken die belangrijk zijn voor jou als student en later op de arbeidsmarkt! Daarbij kan het volgen van een masterclass je ook even ontspanning bieden terwijl je toch wat nieuwe informatie tot je neemt. Zo kun je daarna weer vol goede moed en motivatie aan je studie.

Let niet te veel op anderen en werk samen

We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten en daarmee ook onze eigen favoriete vakken en struikelblokken. Het is verleidelijk om te kijken naar hoe anderen presteren, maar je schiet er zo verdomd weinig mee op. Beter kun je de krachten bundelen en medestudenten vinden met wie je een productief studiegroepje kunt vormen, zodat iedereen wordt geholpen met probleemvakken en je elkaar kunt motiveren om te blijven studeren.

Let it go!

Maak je niet te druk om dingen die je niet zelf in de hand hebt. Wat je wél kunt doen: gezond eten, voldoende bewegen, een studieplanning maken én deze naleven, kijken naar de dingen die wél kunnen, zorgen dat je alle benodigdheden voor een fijne studieplek hebt en werken aan een goede balans tussen studeren en ontspannen.

Lees ook: 15 fijne studietips van medestudenten