5 redenen om je scriptie na te laten kijken op taal

Als (rechten)student heb je er waarschijnlijk wel eens van gehoord: de mogelijkheid om je scriptie door een taalexpert na te laten kijken. Steeds meer studenten nemen het zekere voor het onzekere en investeren het budget voor een avondje uit in een ander doel: hun scriptie laten nakijken op taal.

Op kleine schaal bieden verschillende freelancers hun tekstcorrectie-diensten aan, maar er zijn ook grotere bedrijven met een goed georganiseerd systeem voor het nakijken van scripties, zoals Scribbr.

1. Studievertraging is een stuk duurder

Een taalexpert inschakelen voor het nakijken van je scriptie kost al gauw zo’n honderd euro. Dat is natuurlijk best een investering, maar als je scriptie wordt afgekeurd en je studievertraging oploopt kost dat je ongeveer tien keer zo veel! Met een goed geschreven scriptie bespaar je jezelf niet alleen studievertraging, maar het laat ook nog een goede indruk achter bij mogelijke toekomstige werkgevers.

2. Een taalexpert weet toch écht meer dan je vrienden en familie

Veel studenten schakelen een familielid of een vriend(in) in om hun scriptie nog één keer na te lezen voor het inleveren. Helemaal goed natuurlijk als je oom of tante toevallig docent Nederlands (of Engels) is, maar is dat niet zo, dan blijven er toch vaak fouten staan. Ook als je zelf al goed bent in taal zul je versteld staan van hoeveel fouten er nog verbeterd worden door een expert. Tekstcorrectie is niet voor niets een vak apart!

3. Specialisme in academisch taalgebruik

Naast dat een taalexpert veel meer fouten kan vinden dan je zou verwachten, zijn de meeste editors ook gespecialiseerd in academische teksten. Hierdoor weet je ook zeker dat je het juiste jargon gebruikt, er geen spreektaal meer in je scriptie staat en alle ‘verboden woorden’ verwijderd zijn. Zo is je tekst niet alleen foutloos, maar ook in de juiste stijl geschreven.

4. Leren van je fouten

Als resultaat krijg je niet simpelweg een verbeterde tekst. Je kunt alle gemaakte wijzigingen zien met behulp van de Wijzigingen Bijhouden functie in Word en daarnaast krijg je toelichting in de opmerkingen en persoonlijke feedback over je veelgemaakte fouten. Zo leer je van je fouten en weet je waar je de volgende keer extra goed op moet letten.

5. Last but not least: bespaar jezelf het rotklusje

Hoe je het ook wendt of keert: je scriptie nalezen op zoek naar fouten is een vervelend taakje. Bovendien heb je sommige hoofdstukken waarschijnlijk al een paar keer gelezen en zie je je eigen fouten niet meer. Door deze klus uit te besteden aan een professional hoef je alleen nog maar de gemaakte wijzigingen door te voeren en leer je er ondertussen ook nog iets van.