5x (rechts)zaken met rechtenstudenten in de hoofdrol

Een juridische opleiding is geen garantie voor een blanco strafblad of je gelijk. Vijf zaken waarin rechtenstudenten om uiteenlopende redenen voor de rechter verschenen of op de vingers werden getikt.

1. Schending geheimhoudingsplicht

Een 24-jarige rechtbankstagiaire kreeg in september 2019 een werkstraf voor het schenden van haar geheimhoudingsplicht. De schending bestond uit het rondneuzen in een justitiƫle database. Ze zocht daarbij onder meer naar gegevens over familieleden en bekenden en speelde informatie door.

2. Schorsing na racistische uitspraken

Vijf eerstejaars rechtenstudenten van Maastricht University werden in juni 2019 tijdelijk geschorst naar aanleiding van racistische opmerkingen in een whatsappgroep. Uiteindelijk kwamen deze chats ook bij de decaan terecht en werden ‘passende maatregelen‘ genomen.

3. Poging doodslag wegens ‘vergiftigde’ kip

In mei van dit jaar bleek dat het Openbaar Ministerie een 27-jarige rechtenstudent uit Heerlen wil vervolgen voor een poging tot doodslag. De man sloeg eind januari zijn vader in elkaar. De reden? Hij dacht dat zijn vader hem wilde vergiftigen met een stuk kipfilet dat over de datum was. Volgens 1Limburger is het contact tussen vader en zoon hersteld.

4. Artikel Universiteitskrant

Meer in het verleden vinden we in het Rechtspraak-archief een zaak uit 2012 tussen een rechtenstudente en Universiteitskrant Groningen. Reden was de publicatie van het artikel “Rechten Academie blundert”, waarbij het universiteitsmedium schreef dat “de Stichting Rechten Academie, gerund door meerdere RUG-studenten, probeert onder valse voorwendselen studenten te werven en advocatenkantoren aan zich te binden”. De rechtenstudente, oprichtster van deze stichting, wilde dat het artikel verwijderd zou worden, maar daar ging de rechter niet in mee: “De afweging tussen enerzijds het door UK bepleite publieke belang van vrije nieuwsgaring en volledige archivering daarvan en anderzijds het private belang van eiseres bij bescherming van haar eer en goede naam leidt tot het oordeel dat het belang van de UK prevaleert.”

5. Schorsing en werkstraf na fraude

De jongste zaak uit dit rijtje stamt uit september van dit jaar. Een rechtenstudent uit Enschede bleek zijn havodiploma te hebben vervalst. Dat kwam aan het licht door betalingsproblemen van het collegegeld van de 25-jarige M. Hogeschool Saxion deed aangifte van valsheid in geschrifte en de student moest zijn studie direct staken. Van de rechter kreeg hij een werkstraf van veertig uur.

Lees ook: Deze negen verenigingen werden geschorst of raakten subsidies kwijt
Lees ook: Frauduleuze rechtenstudent (25) betrapt door taalfouten