5 rechtszaken die je in 2020 moet volgen!

Voor de rechtspraak was 2019 een enerverend jaar met veel opvallende uitspraken, zoals de Urgenda-zaak, maar ook 2020 belooft een jaar te worden met veel opmerkelijke (straf)zaken. Deze vijf zaken moet je in ieder geval in de gaten houden!

Door Loes van den Wijngaard

1. MH17

Op 7 juli 2014 stortte het vliegtuig met dit inmiddels welbekende vluchtnummer neer in Oekraïne nadat het was geraakt door een raket. Alle inzittenden kwamen om het leven. In 2019 werd het onderzoek afgerond en werden vier mannen als verdachten aangemerkt. Vanaf 9 maart zal het strafproces tegen deze verdachten van start gaan in het Justitieel Complex Schiphol. Je kunt je nog tot en met 19 januari inschrijven, mocht je interesse hebben om een zitting in deze strafzaak bij te wonen.

2. Thijs H.

In mei 2019 werden een vrouw in Den Haag en twee mensen op de Brunssummerheide om het leven gebracht. De 28-jarige Thijs H. heeft bekend deze mensen te hebben gedood onder invloed van een psychose. Gedurende het afgelopen jaar zijn er al verschillende pro-formazittingen geweest, maar in 2020 zal deze zaak ook verder inhoudelijk worden behandeld. Een belangrijke vraag tijdens deze zittingen zal zijn of Thijs H. ontoerekeningsvatbaar was op het moment van de moorden.

3. Gökmen T.

De strafzaak tegen Gökmen T. is in juli 2019 al aangevangen, maar zal in 2020 worden voortgezet. T. wordt verdacht van de aanslag in een tram in Utrecht in maart vorig jaar. Bij deze beschieting kwamen vier mensen om het leven. T. wordt ervan verdacht te hebben gehandeld vanuit een terroristisch oogmerk. De afgelopen maanden vonden meerdere pro-formazittingen plaats. T. heeft deze niet bijgewoond.

4. Marengo

Het Marengo-proces speelt al langer, maar zal in 2020 een nieuwe wending krijgen nu de hoofdverdachte, Ridouan T., in december 2019 is opgepakt. T. en vijftien anderen worden onder meer verdacht van cocaïnehandel en een reeks moorden. Ook de moord op Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in dit proces, wordt hiermee in verband gebracht. De advocaat van T. heeft laten weten dat T. aanwezig zal zijn bij de volgende zitting.

5. Harvey Weinstein

Deze zaak over de grens is de laatste zaak die je in 2020 zeker in de gaten moet houden. De zaak omtrent de Amerikaanse voormalig filmproducent Harvey Weinstein is vorige week van start gegaan. Het seksueel geweld waarvan Weinstein verdacht wordt, zette in 2017 de #MeToo-beweging in gang, nadat verschillende vrouwen Weinstein beschuldigden van seksueel overschrijdend gedrag.

Naast deze vijf zaken zullen ook een aantal zaken die wij vorig jaar deelden nog een staartje krijgen in 2020. Zo dient er hoger beroep in de zaak-Wilders, is hoger beroep in de zaak-Holleeder aangekondigd en zal ook de zaak-Nicky Verstappen verder worden behandeld.