5 podcasts om je deze vakantie mee te vermaken!

De feestdagen zien er dit jaar door corona anders uit en ook je kerstvakantie is waarschijnlijk niet zo gevuld als gebruikelijk. Maar je hoeft je zeker niet te vervelen, want we hebben weer tips voor de beste podcasts voor je! 

Door Loes van den Wijngaard

1. Reporter Podcast

Een stukje onderzoeksjournalistiek, maar dan gemakkelijk te beluisteren op de fiets, op de bank of in tijdens het koken! In deze podcast komt een enorme verscheidenheid aan onderwerpen aan bod. Zo komen er regelmatig juridische onderwerpen ter sprake zoals vechtscheidingen of het darkweb, maar ook de politiek en actuele onderwerpen zoals de #metoo-beweging of het coronavirus.

2. De Criminoloog

Cybercrime, vaderschap vanuit de gevangenis, aangeboren crimineel gedrag, het wordt allemaal behandeld in deze podcast. Zoals de naam al verklapt, staat deze podcast namelijk in het teken van criminologie! Twee criminologen gaan het gesprek aan met allerlei onderzoekers en deskundigen, om zo een kijkje te geven in de wereld van dit boeiende vakgebied. Het tweede seizoen van deze podcast is net begonnen, dus er is genoeg te beluisteren.

3. De Erfrechtadvocaat

Veel podcasts met een juridisch tintje gaan over strafrecht, maar gelukkig is daar nu de Erfrechtadvocaat! Elke aflevering komt er een onderdeel van het familie- en erfrecht aan bod. Hoe zit het bijvoorbeeld als je bent onterfd? En hoe wordt een nalatenschap verdeeld? Je krijgt er allemaal antwoord in deze podcast! De afleveringen duren ongeveer een kwartier, dus een ideale podcast voor tussendoor.

4. Law out Loud

Niet hardop lachen maar hardop ‘rechten’! In deze Engelstalige podcast van de Erasmus Universiteit Rotterdam bespreken onderzoekers en promovendi onderwerpen uit hun onderzoeksgebied. Al deze onderwerpen hebben iets met het recht te maken. Zo gaat het in de ene aflevering over forumshoppen tussen internationale gerechten en komt de andere keer gaat het consumentenrecht aan bod.

5. De Volksjury

Aannames over onopgeloste moordzaken, iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan. In deze podcast wordt er, naar eigen zeggen, onverantwoord gespeculeerd over allerlei onopgeloste zaken. Bekende Nederlandse zaken, zoals de moord op Tanja Groen, komen aan bod, maar ook wordt er regelmatig een blik over de grens geworpen. In totaal zijn er al ruim zestig afleveringen gemaakt!

Op zoek naar nog meer podcasts? Bekijk dan ook zeker ditdit, dit en dit artikel, waarin we al podcasttips deelden.