5 fases waar iedere scriptieschrijvende student doorheen gaat

De scriptie… iedere student moet eraan geloven! Je scriptie is een van je meest belangrijke momenten in je studie en dit gaat dan ook niet zonder bloed, zweet en tranen. Door deze vijf fases ga je in ieder geval als je je scriptie schrijft!

Door Loes van den Wijngaard

1. De ontkenningsfase

Scriptie, wat is dat? Aangezien het tweede semester is begonnen, het deel van het academisch jaar waarin veel mensen hun scriptie schrijven, zal deze fase voor heel wat van jullie herkenbaar zijn… Je moet eigenlijk écht beginnen met je literatuurstudie, het opstellen van je structuurschets en met het daadwerkelijk schrijven van je scriptie, maar je stelt het zo lang mogelijk uit. Je blijft jezelf maar voorhouden dat die deadline toch pas over vijf maanden is en zo vliegen de dagen voorbij waarin je Word-document getiteld ‘scriptie’ angstvallig leeg blijft.

2. De verwarde fase

In deze fase voel je allerlei emoties. Je hebt eindelijk de motivatie begonnen te beginnen met schrijven, maar nu vind je allerlei tegenstrijdige literatuur en jurisprudentie en daarbovenop is je scriptiebegeleider ook nog eens heel vaag over wat hij nu eigen van je verwacht of van je ideeën vindt. Je schrijft regelmatig flinke stukken tekst, om ze vervolgens weer te verwijderen, want, welke kant wil je nou op met je onderzoek?!

3. De vastberaden fase

De verwarde fase heb je achter je gelaten, je bent er eindelijk achter hoe je je onderzoek vorm wil geven, nu is het tijd om te knallen! In de vastberaden fase ben je overtuigd van je eigen succes en zet je binnen de kortste tijd de meest interessante visies en conclusies op papier. Je weet het zeker, deze scriptie is een pareltje!

4. De blinde paniek

Hoewel je in de vorige fase nog zo zeker was van je eigen kunnen, inmiddels is alle moed je in de schoenen gezakt en denk je dat het nooit meer goed komt. Je begint aan al je geschreven hoofdstukken te twijfelen, je scriptiebegeleider geeft geen antwoord op je stormvloed aan e-mails en je weet plotseling niet meer wanneer een voltooid deelwoord nu op een ‘d’ of ‘t’ eindigt. Soms moet je gewoon even pauze nemen en diep ademhalen, want ook aan deze fase komt gelukkig een eind!

Struggelen in fase 4? Bekijk dan onze tekstcorrectiedienst en lever vol vertrouwen je scriptie in!

5. De euforische fase

Yes, eindelijk, je scriptie is ingeleverd! Met deze euforische fase breekt meteen ook de zenuwslopende fase aan van wachten op je resultaat, maar hopelijk gaat dit snel weer over op de euforische fase zodra je hebt gehoord dat je scriptie met een voldoende is beoordeeld. You did it, je bent afgestudeerd!