Na of zelfs al tijdens je studie zullen veel rechtenstudenten eraan moeten geloven: e-assessments tijdens de sollicitatieprocedure voor een baan of stage. Deze toetsen zijn erg handig om te testen of een kandidaat de vaardigheden of denkwijzen bezit waar een bedrijf naar op zoek is, maar tegelijkertijd kunnen ze voor de deelnemers best lastig zijn. Met deze vier tips helpen we je op weg.
Door Rachelle Rutgrink, rechtenstudent aan Maastricht University
1. Goed scoren
Een online assessment bestaat vaak uit meerdere onderdelen waarop een deelnemer laag, gemiddeld of hoog kan scoren. Bij het maken van een assessment gaat het niet per se om de hoogste score, maar juist om niet beneden gemiddeld te scoren. Om je kansen te vergroten is het vooral belangrijk dat je goed slaapt voor het maken van een toets, dat je de toets kunt maken in een rustige omgeving en dat je de vragen van tevoren al eens oefent, bijvoorbeeld via testen op Google. Vraag ook na welke hulpmiddelen je mag gebruiken bij de test, zoals een rekenmachine of pen en papier. Het is daarnaast ook belangrijk om geen aannames te doen: vaak zijn de toetsen hier op ontworpen waardoor je sneller een fout maakt. Het is dus slim om een goede balans te vinden tussen snelheid en nauwkeurigheid!
2. Verschillende soorten toetsen
Belangrijk om te begrijpen is dat er verschillende soorten toetsen zijn. Zo zijn er testen die constant blijven in moeilijkheidsgraad, hierin wisselen of toenemend moeilijk worden. Ook zijn er toetsen die moeilijker worden naarmate er meer juiste antwoorden worden gegeven. Elke toets test verschillende categorieën met vaardigheden. Vaak kiest het bedrijf die categorieën (en dus vaardigheden) uit die goed bij hun beeld van potentiële kandidaten passen. Het is dan ook aan te raden om te kijken welke vaardigheden belangrijk zijn voor het bedrijf waar je solliciteert. Hieronder volgt een overzichtje met verschillende categorieën toetsen, en bijpassende tips.
Analogie toets en figuurreeks
De analogietoets test verbanden en het vermogen om zelf invulling te geven aan een opdracht. Het geeft een voorbeeld weer en verwacht dat de kandidaat zelf het verband legt om dit in het vervolg te kunnen reproduceren. Een goede strategie voor deze toets is om gestructureerd aan de slag te gaan: onderzoek het verband tussen de woorden en check daarna of dit verband klopt voor de tweede set. Ook is het hierbij fijn om per antwoord na te gaan of het zou passen: maak dus gebruik van de meerkeuze opties!
Cijferreeks
Deze toets test logica en het vermogen om patronen te kunnen zien. Daarnaast is deze toets ook vaak getimed, waardoor het test hoe je presteert onder tijdsdruk. Een belangrijke eerste stap is om te onderzoeken wat het “verschil” is tussen de cijfers. Dit vereist oefening! Een handige tip is om hier papier bij te gebruiken om zo snel de verschillen te ontdekken.
Persoonlijkheidstoets
Bij een persoonlijkheidstest is het belangrijk om te kijken welk karakterprofiel bij het bedrijf en de functie past. Het is wel belangrijk om bij jezelf te blijven, maar durf ook de uiterste punten aan te klikken (“heel erg” of “helemaal niet”). Deze testen zijn belangrijk in de basis voor je sollicitatiegesprekken. Vaak krijg jij de resultaten eerder dan het bedrijf. Ga op basis van deze punten nadenken over situaties die jij hebt meegemaakt en die deze karaktertrekken uitlichten: hiermee maak je een sterke indruk!
3. Denk aan de tijd
Een tip die we graag even apart uitlichten: let goed op hoeveel tijd je hebt om de vragen te beantwoorden. Je kunt van tevoren nog zo goed oefenen, maar als je je tijdens het assessment te lang vastbijt in moeilijke vragen, kan de tijd zomaar om zijn. Bij veel toetsen zie je een kleine timer in beeld, maar bepaal voor jezelf van tevoren goed hoeveel tijd je voor welk onderdeel hebt. Meestal worden niet-beantwoorde vragen namelijk automatisch fout gerekend.
4. Oefensites
Er zijn diverse sites waarop je – al dan niet gratis – kunt oefenen met assessment. Enkele voorbeelden (door het volgen van de link kom je gelijk op de goede pagina uit):
- 123test.nl. Deze site biedt onder meer oefeningen voor cijferreeksen, diagrammen en analogieën.
- Assessment-training.com. Hier kun je onder andere abstract redeneren, redactiesommen en figuurreeksen oefenen.
- Ixly.com. Hier krijg je meer inzicht in het maken van persoonlijkheidstesten, drijfveren en verbale analogieën.
Een e-assessment kan behoorlijk spannend zijn, maar is vooral een leuke manier om jezelf uit te dagen en meer inzichten over jezelf te krijgen. En vergeet niet: een e-assessment slechts een deel van de sollicitatieprocedure is en je nog tal van andere mogelijkheden hebt om uit te blinken!
Ook een gastartikel schrijven? Bekijk dan hier de mogelijkheden.