4 soorten vragen die JIJ kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek!

Tijdens een sollicitatiegesprek word je vaak bestookt met allerlei vragen, maar het is ook belangrijk om zelf initiatief te tonen. Deze vier soorten vragen kunnen jou helpen tijdens een sollicitatie.

Door Loes van den Wijngaard

1. Stel vragen over belangrijke normen binnen het bedrijf

Voor het sollicitatiegesprek heb je je waarschijnlijk al goed ingelezen in het bedrijf. Om zeker te weten of jij goed binnen het bedrijf en het team past, willen ze zoveel mogelijk over je te weten komen. Door vragen te stellen over belangrijke normen en werkwijzen binnen het bedrijf, kan jij laten zien dat je hebt nagedacht over wat je belangrijk vindt aan een baan en waarom jij zo goed binnen deze functie past.

2. Stel vragen over dingen die jij persoonlijk belangrijk vindt

Vind je het belangrijk om in een openhartig team te werken, of juist veel op jezelf te zijn? Ben je altijd op zoek naar verbetermogelijkheden door middel van feedback? Of heb je veel interesse in teambuilding? Een sollicitatiegesprek is er niet alleen voor een bedrijf om erachter te komen of jij binnen de functie past, maar is er ook voor jou om te weten te komen of dit echt is wat je wil. Stel dus zoveel mogelijk vragen over dingen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn.

3. Vraag naar de doorgroeimogelijkheden

Zeker in een bijbaan, stage of baan als starter, is het belangrijk om erachter te komen of er doorgroeimogelijkheden zijn vanuit de functie waar je op solliciteert. Vaak begin je onderaan de ladder in een bedrijf, maar je wil natuurlijk weten of je daadwerkelijk een ladder aan het beklimmen bent, of dat het bij een klein keukentrapje blijft. Bovendien laat je je ambitieuze kant zien door deze vragen te stellen!

4. Vergeet de praktische vragen niet!

Het zijn misschien niet de meest interessante vragen, maar zeker ook de moeite waard: stel vragen over de technische kant van de functie. Vraag bijvoorbeeld naar de inkomensschalen, beschikbare uren, vakantiedagen en reistijdvergoedingen. Al deze vragen kunnen jou helpen achterhalen of dit de baan voor jou is!