4 juridische bijbanen die goed zijn voor je portemonnee én cv!

Met je neus in de boeken leer je natuurlijk een heleboel, maar je leert nog meer door die kennis toe te passen in de praktijk! Bovendien kan jij als student altijd een extra zakcentje gebruiken, dus vandaag delen we vier juridische bijbanen die goed staan op je cv én fijn zijn voor je portemonnee.

Door Loes van den Wijngaard

1. Werkstudent bij een advocatenkantoor

Een bijbaan als werkstudent bij een advocatenkantoor is de ideale mogelijkheid om een beetje te proeven van de advocatuur voordat je bent afgestudeerd. Als werkstudent vervul je vaak dezelfde soort taken als een juridisch medewerker en krijg je dus te maken met allerlei juridische kwesties. Dit is ook de ideale manier om te ontdekken welk rechtsgebied jou het meest interesseert!

 2. Buitengriffier bij de rechtbank

Als buitengriffier bij de rechtbank zie je van dichtbij hoe het eraan toegaat in de rechtszaal, omdat je dossiers voorbereidt, tijdens zittingen notuleert en eigenlijk de rechterhand van de rechter bent (als je nieuwsgierig bent naar alle werkzaamheden, lees dan dit interview met buitengriffier Sigrid Jacobs!). Behalve dat je veel juridische kennis op kunt doen, voelt het natuurlijk ook heel goed om die toga al eens aan te mogen trekken.

3. Juridisch adviseur

Op veel verschillende plekken wordt gezocht naar juridisch adviseurs, zoals bij rechtswinkels of juridische loketten, maar niet al deze plekken bieden betaalde bijbanen aan. Juridische bedrijven zoals HelloLaw hebben vaak wel bijbanen, waar je naast je juridische kennis en ervaring ook je krimpende bankrekening kan aanvullen! Als juridisch adviseur kom je allerlei casussen tegen waar jij de mensen die jou inschakelen bij gaat helpen (voor meer informatie over het werk als juridisch adviseur kun je dit interview lezen!).

4. Student tutor/assistent bij de universiteit

Behalve bijbaantjes buiten de universiteit, kun je ook werk vinden binnen je onderwijsinstelling! Zo zijn vakgroepen regelmatig op zoek naar studenten die hen kunnen ondersteunen bij onderzoek. Ook zetten bepaalde universiteiten ouderejaars bachelor- of masterstudenten in om werkgroepen te geven. Ideaal om te testen of je een baan in de onderzoeks- of onderwijswereld ziet zitten!

Als je altijd op de hoogte wil blijven van alle interessante vacatures voor bijbanen, kun je Het Rechtenstudentje ook op LinkedIn volgen!