20 boeken voor onder de kerstboom

Of je nu bezig bent met je laatste tentamens of al geniet van vakantie; grote kans dat er toch last-minute nog wat cadeaus gekocht moeten worden. Hieronder twintig boekentips – juridisch én niet-juridisch – van de redactie en medestudenten.

Autobiografisch/non-fictie

De Kouwe Ouwe / Martijn Haas & Vico Olling

Stanley Hillis, alias ‘De kouwe ouwe’, werd in 2011 geliquideerd. Meer dan dertig jaar lang was hij een van de meest gevreesde Nederlandse gangsters. Veelal opererend op de achtergrond maakt hij vanaf de jaren tachtig carrière in de georganiseerde misdaad, geroemd en gevreesd om zijn eigengereidheid, intelligentie en brute machtsvertoon. Het boek laat zien welk sluw spel deze beruchte crimineel jarenlang speelde, en schetst daarmee tevens dertig jaar Nederlandse misdaadgeschiedenis.

Bekijk/koop het boek | e-book | luisterboek

Een moord kost meer levens – Peter R. de Vries

Als zijn vader wordt gearresteerd voor de geruchtmakende moorden op twee kinderen is Paul Spruit nog een puber. Het gezin weet niets van de misdaden van de vader, die berucht werd als de Donald Duckverkoper. Als alles aan het licht komt en de vader wordt gearresteerd, is voor het gezin Spruit geen normaal leven meer mogelijk. Deze geheel herziene editie bevat een uitgebreid voorwoord waarin Peter R. de Vries terugkijkt op de totstandkoming van het boek.

Bekijk/koop het boek | e-book | luisterboek

Het kan ook nooit normaal / Lieke Hester

Een zakkenroller aanhouden, een lichaam zoeken in een donkere woning, een slechtnieuwsgesprek voeren, iemand die suïcidaal is proberen te helpen, een reanimatie uitvoeren of een uit de hand gelopen ruzie sussen: de Amsterdamse hoofdagent Lieke doet het allemaal, en soms zelfs allemaal op dezelfde dag. In Het kan ook nooit normaal doet ze een boekje open over haar leven als agent. Haar verhalen zijn een ode aan haar werk, haar dappere collega’s en alle hulpverleners.

Bekijk/koop het boek | e-book

Souvenirs – beter na Bataclan / Ferry Zandvliet

Zandvliet is met vrienden bij een concert in het Parijse theater Bataclan als drie mannen met Kalasjnikovs het vuur openen in de volgepakte zaal. Hij ziet en voelt hoe tientallen mensen naast hem worden gedood. Kruipend door het bloed en over de lichamen weet Zandvliet wonder boven wonder te ontsnappen. Die ervaring verandert zijn leven. Dit is een boek over die vreselijke vrijdagavond en de vijf jaar erna: ervaringen die hij niemand gunt, met gevolgen die hij nooit had willen missen.

Bekijk/koop het boek | luisterboek

Wij waren, ik ben – weg uit Ruinerwold / Israël van Dorsten

Op zondag 13 oktober 2019 verliet Israël de boerderij waar hij jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte hij zich definitief los uit de geloofswereld van zijn vader, die hem vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. Dan komen de eerste scheurtjes in Israëls geloof. Uiteindelijk wil hij weg uit de boerderij waar hij samen met zijn familie verborgen voor de buitenwereld leefde, maar wie gaat hem helpen? Het boek volgt na de indrukwekkende documentaire ‘De Kinderen van Ruinerwold’, dat in 2021 zelfs de Televizierring kreeg.

Bekijk/koop het boek | e-book | luisterboek

Zo hadden we het niet bedoeld / Jesse Frederik

In wat bekend kwam te staan als de toeslagenaffaire werden jaren aan kinderopvangtoeslagen teruggevorderd. Met desastreuze gevolgen. In een thriller van een reconstructie laat onderzoeksjournalist Jesse Frederik zien hoe de toeslagenaffaire tot stand kwam en tot de val van het kabinet kon leiden. De ontluisterende conclusie: vrijwel iedereen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis.

Bekijk/koop het boek | e-book | luisterboek

Fictie

De jongens uit Biloxi / John Grisham

Keith Rudy en Hugh Malco zijn jeugdvrienden. Ze spelen honkbal samen en zijn een tijdlang onafscheidelijk. Maar daar komt een einde aan. Keiths vader ontwikkelt zich tot een vermaarde aanklager die de strijd aangaat met de georganiseerde misdaad. Hughs vader is de ongekroonde koning van Biloxi’s onderwereld. Keith treedt in zijn vaders voetsporen en gaat rechten studeren. Hugh geeft de voorkeur aan het nachtleven en werkt in de clubs van zijn vader. De Rudy’s en de Malco’s, twee families die op ramkoers liggen. Dat het tot een botsing komt, is onvermijdelijk…

Bekijk/koop het boek | e-book

Flappie / Youp van ’t Hek

‘Het was kerstochtend 1961, ik weet het nog zo goed, mijn konijnenhok was leeg.’ Zo begint de onvergetelijke kerstklassieker ‘Flappie’ van Youp van ’t Hek, over een konijntje dat vermist raakt en zijn arme jonge baasje dat hem terugziet op een zilveren schaal voor het kerstmaal. Het liedje is nu voor het eerst in beeld gebracht door een van de meest geliefde illustratoren van Nederland.

Bekijk/koop het boek

De Geheimen van de Kostschool / Lucinda Riley

Op een kleine, exclusieve kostschool in Norfolk wordt een leerling dood aangetroffen. De schokkende gebeurtenis is volgens het schoolhoofd een tragisch ongeval, maar de politie is daar niet zo zeker van. Detective Jazz Hunter wordt op de zaak gezet en probeert door te dringen in de gesloten wereld van de kostschool. Maar al snel nemen de gebeurtenissen een verontrustende wending, en blijkt er veel meer aan de hand dan een noodlottig ongeval.

Bekijk/koop het boek | e-book

Langste kerst ooit – Lisette Jonkman

Noëlle is gek op kerst. Jaarlijks organiseert ze op eerste kerstdag een diner voor een groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst is. Alleen gaat deze keer alles fout. De stroom valt uit, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en haar broer neemt een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

Bekijk/koop het boek | e-book | luisterboek

Schaduwstad / David Baldacci

Privédetective Aloysius Archer viert in 1952 samen met zijn goede vriendin Liberty Callahan oudjaarsavond in Los Angeles, waar zij naam probeert te maken als actrice. Die avond ontdekt Archer echter dat achter alle pracht en praal van Hollywood een duistere wereld schuilgaat. Scenarioschrijfster Ellie Lamb vraagt hem uit te zoeken wie haar wil vermoorden, maar wanneer hij bij haar langsgaat in Malibu, is ze nergens te bekennen. Wel treft hij het lichaam van een vermoorde man aan.

Bekijk/koop het boek | e-book | luisterboek

Winterverhalen – Dawn Casey

In dit magische boek zijn achttien van de mooiste winterverhalen uit de hele wereld opgenomen – van Noord Amerika tot Siberië, China en Schotland. Ontdek bevroren landen, ontmoet sneeuwmeisjes en berenkoningen en volg helden en heldinnen op epische reizen die de kracht van vriendschap op de proef zullen stellen.

Bekijk/koop het boek

Ontwikkeling

De Kracht van Keuze / Kelly Weekers

In ‘De kracht van keuze’, haar meest persoonlijke boek tot nu toe, neemt Weekers je mee in haar leven en deelt haar kijk op thema’s als vriendschap, ambitie, opvoeding, liefde, verlies en zelfvertrouwen. Het boek voelt als een goed gesprek met een vriendin: zonder voor jou te bepalen wat je moet doen, geeft Weekers je inzichten om ook in jouw leven de juiste keuzes te maken, de keuzes die bij jou passen, en zo de regie terug te pakken op allerlei vlakken.

Bekijk/koop het boek | e-book

Doe en denk als een kat / Stéphane Garnier

In ‘Doe en denk als een kat’ laat Garnier op een vrolijke manier zien wat wij van katten kunnen leren. Maakt een kat zich druk om haar pensioen? Of doet ze werk dat ze eigenlijk niet leuk vindt? Nee, poezen zijn vrij, kalm, wijs, elegant, trots en onafhankelijk. In dit boek lees je hoe wij ons die bewonderenswaardige kattenkwaliteiten eigen kunnen maken. Hoe we stress de kop kunnen indrukken, ons charisma kunnen vergroten en belangrijke zaken naar onze hand kunnen zetten.

Bekijk/koop het boek | e-book | luisterboek

Master your mindset / Michael Pilarczyk

Hoe ziet jouw mooiste leven eruit. Heb je daar wel eens over nagedacht? Wat wil je écht? Ontdek je mogelijkheden, haal het beste uit jezelf en maak je dromen waar. Waarom doe je soms niet wat je wél zou willen doen? Het zijn belemmerende gedachten die je tegenhouden te doen wat je werkelijk wilt. Pilarczyk legt uit hoe je die gedachtepatronen kunt doorbreken door je mindset opnieuw te programmeren. Dit boek gaat over levensvragen.

Bekijk/koop het boek

Overprikkeld brein / Charlotte Labee

Labee deelt in ‘Overprikkeld brein’ de laatste wetenschappelijke kennis over ons vaak overprikkelde en oververmoeide brein. Charlotte helpt je om symptomen van overprikkeling te herkennen en geeft concrete handvatten om je brein en leven weer in balans te krijgen. Ze laat zien hoe je door aan de slag te gaan met voeding, beweging en ontspanning binnen 10 weken meer rust ervaart en je energie terugkrijgt.

Bekijk/koop het boek | e-book

Foodies

Koekjesbijbel / Rutger van den Broek

Met meer dan 170 koekjesrecepten zit je met ‘Koekjesbijbel’ gebakken: van oud-Hollandse klassiekers als Jan Hagel en bokkenpootjes tot internationaal bekende koekjes als amaretti en shortbread. Maar er zijn ook genoeg minder bekende koekjes om te ontdekken, zoals dennenkoeken en craquants met karamel en hazelnoten.

Bekijk/koop het boek (paperback) | boek (hardcover) | e-book

Lekker & Simpel – Vegetarisch / Sofie Chanou & Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie

Of je nou één keer per week of de hele week vegetarisch wil eten, met dit kookboek kun je vooruit. Van gemakkelijke pasta’s, ovengerechten, soepen, recepten met wraps, eenpansgerechten, salades, en bowls tot heerlijke stoofschotels. Ook goed om te weten: alle ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt te koop. De recepten zijn allemaal eenvoudig te bereiden, want ook vegetarisch koken kan lekker én simpel zijn.

Bekijk/koop het boek

Tasty studentenkookboek / Tasty

Dit is het perfecte boek voor elke studentenkeuken en iedereen die voor het eerst op kamers gaat. Leer de basics met deze 75 vrolijke, snelle en makkelijke recepten, en ontdek handige kitchen skills zoals je vriezer bevoorraden, gezond en gevarieerd ontbijten en hoe je die favoriete recepten van thuis nu ook zelf kunt maken. Zelf koken? Zo gecheft, you can do this!

Bekijk/koop het boek | e-book

Toetjesbijbel / Rutger van den Broek

In ‘Toetjesbijbel’ vind je de allerlekkerste toetjesrecepten van over de hele wereld. Van stoofpeerbeignets en sticky toffee cake met butterscotchsaus tot aan slagroom-, chocolade- en rum-rozijnenvla. En van crêpes Suzette en crema Catalana tot aan gegrilde ananas met romige hangop en kokoskruimels.

Bekijk/koop het boek | e-book

Lees ook: 100 kerstcadeaus voor rechtenstudenten!

Dit artikel bevat meerdere partner-links. Dit zijn enkel producten waar wij achter staan. Op het moment dat jij op een van de links klikt en iets op bol.com bestelt, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets, maar helpt ons om Het Rechtenstudentje draaiende te houden!

Bekijk nu ook onze XL Cadeaugids voor de feestdagen!