18 opvallende (rechts)zaken uit 2018!

Er gebeurde in 2018 meer dan genoeg op juridisch gebied. In dit artikel op chronologische volgorde een overzicht van de achttien meest opvallende zaken. Onderaan het artikel vind je een poll, vergeet niet te stemmen op jouw top drie!

01] Schadevergoeding Tristan van der V.

Hij schoot in april 2011 zes mensen en zichzelf dood in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Op schadevergoeding via de verzekeraar van zijn ouders hoeven de slachtoffers van Tristan van der V. echter niet te rekenen, zo bleek in januari.

02] Examenresultaten zijn persoonsgegevens

Schriftelijke antwoorden op een (beroeps)examen en bijbehorende opmerkingen van de examinator vormen sinds kort persoonsgegevens zoals bedoeld in artikel 2, onder a van de Richtlijn 95/46/EG. Dat oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie in februari.

03] Tabakszaak

Hoe groot is de kans dat de tabakszaak succesvol is en een partij aansprakelijk kan worden gesteld? Daarover schreven we begin dit jaar. Eerder deze maand werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie de tabaksindustrie niet hoeft te vervolgen voor poging tot moord.

04] Verbod rookruimtes horeca

Op 13 februari bepaalde het Gerechtshof Den Haag dat rookruimtes in de horeca niet mogen op basis van het WHO-kaderverdrag. Het verdrag eist een uiteindelijke honderd procent eliminatie van tabaksrook in ‘public spaces’.

05] Gebruik smartphone in auto

Het Gerechtshof Leeuwarden besloot in maart dat een telefoon bedienen tijdens het autorijden, wanneer deze in een telefoonhouder op het dashboard zit, geoorloofd is. We schreven er een nieuwsbericht over en werkten de uitspraak uit.

06] Alimentatie voor ontvoerd kind

Niet breed uitgemeten in het nieuws, wél opvallend: de dochter van de Nederlandse Jeroen Blankert werd op zesjarige leeftijd ontvoerd naar Oekraïne. Ondanks dat hij zijn dochter inmiddels al twaalf jaar niet heeft gezien, wordt er wel beslag gelegd op zijn loon. We schreven er hier over.

07] Vergismoord Djordy Latumahina

De rechtbank van Amsterdam legde begin mei celstraffen tot dertig jaar op voor de vergismoord op Djordy Latumahina en de poging tot moord op diens vriendin en dochter. De 31-jarige man werd op 8 oktober 2016 doodgeschoten.

08] Publicatie geslaagdenlijst vs. AVG

Traditiegetrouw de examenuitslag in de krant of op de website van de school zat er dit jaar niet in. Door de nieuwe Europese privacywet, die 25 mei jl. van kracht is gegaan, mochten scholen geen namen van leerlingen doorgeven zonder toestemming van de leerlingen zelf, zo berichtten we in mei.

09] Vrijspaak in zaak Sharleyne

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, sprak Hélène J. in juli vrij van het doden van dochter Sharleyne. Het achtjarige meisje viel in juni 2015 van de tiende verdieping van flat De Arend in Hoogeveen. Sindsdien houdt de zaak de gemoederen bezig.

10] Leeftijdsgrens energiedrank

In juli werd bekend dat kinderen onder de veertien jaar vanaf 1 oktober jongstleden geen energiedrank meer mogen kopen bij ALDI. Daarmee is deze supermarktketen de eerste Nederlandse supermarkt die een leeftijdsgrens voor energiedrank instelt.

11] Gevangenisstraf voor moordenaar Anne Faber

Ook in juli: Michael P. wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten, van haar vrijheid beroven en doden van Anne Faber. Een korte uiteenzetting van de uitspraak én antwoord op de vraag: is deze straf uitzonderlijk? Dat lees je in dit artikel.

12] Deliveroo

Koerier Sytze Ferwerda spande dit jaar een rechtszaak aan tegen Deliveroo. Er zijn sprake zijn van een schijnzelfstandigheid. Tot 1 februari werkten de bezorgers in dienst van het bedrijf, maar daarna werkte Deliveroo alleen nog maar met bezorgers die zzp’er zijn. Bezorgers die eerder in dienst waren, werden verplicht om als zelfstandige te gaan werken. Toch oordeelde de rechter in juli in het nadeel van de koerier: Deliveroo zou zich aan de wet houden.

13] Nicky Verstappen

In een persconferentie van het Openbaar Ministerie en de politie in Limburg op 22 augustus bekend gemaakt dat er een DNA-match is gevonden in de moordzaak op de elfjarige Nicky Verstappen. Hoofdverdachte Jos B. werd kort daarna opgepakt in Spanje. We schreven er verschillende artikelen over, waaronder Jos B. en de kwestie moord vs. doodslag.

14] Pastafarisme geen godsdienst

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (AbRvS) bepaalde in augustus dat het ‘pastafarisme’, een stroming die uitgaat van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, geen godsdienst is.

15] Lili & Howick

Nederland was in augustus en september in de ban van Lili (12) en Howick (13). De Armeense broer en zus dreigden uitgezet te worden naar hun geboorteland. De kinderen en hun moeder procedeerden jaren om in Nederland te mogen blijven. Vorig jaar vertrok de moeder wel naar Armenië, de kinderen bleven achter in een pleeggezin. Op 8 september werd bekend dat de kinderen, nadat ze weg waren gelopen bij hun pleeggezin, toch mochten blijven. Meer over de zaak vind je hier.

16] Nicole van der Hurk

Begin oktober werd de 51-jarige Jos de G. werd in hoger beroep veroordeeld voor de verkrachting en dood van de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995. De zaak bleef lang onopgelost, tot De G. in 2014 in beeld kwam na een DNA-match. Een chronologisch overzicht van de zaak vind je hier.

17] Stint

Na een heftig ongeluk met een bestuurbare elektronische bolderkolder, de Stint, werd het vervoersmiddel op 1 oktober van de weg gehaald. Een maand later, op 1 november, bepaalde de rechtbank dat de minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) dit besluit rechtmatig had genomen. Op 15 november besloot de Raad van State dat tegen die uitspraak in een kort geding geen hoger beroep mogelijk is.

18] Geslachtsaanduiding X

Leonne Zeegers uit Breda was in oktober de eerste ontvanger in Nederland van een paspoort waarbij het geslacht wordt aangeduid als ‘X’, oftewel: genderneutraal. We schreven er een nieuwsbericht over.

Lees ook: Deze zes zaken moet je in 2019 in de gaten houden!


[poll id=”28″]