16 zenuwslopende misdaadfilms op Netflix

Een beetje ontspanning op zijn tijd is precies wat de gestreste rechtenstudent nodig heeft. Een goede misdaadfilm vormt een prima afleiding van de studieboeken. Wij zetten er vijftien voor je op een rijtje!

Door Loes van den Wijngaard

1. The Client

Wanneer twee jonge broers getuige zijn van de zelfmoord van een belangrijk figuur in de maffiawereld, ontdekt de oudste van de twee, Mark, een groot geheim. Een aanklager wil Mark gebruiken als kroongetuige en hij wordt achterna gezeten door zowel de FBI als de maffia. Mark zoekt steun bij advocaat Reggie Love, die probeert te achterhalen wat Mark voor hem verbergt.

2. Daglicht

Wanneer de succesvolle advocaat Iris ontdekt dat zij een autistische halfbroer heeft die is veroordeeld voor een gruwelijke moord en daardoor vast zit in een TBS-kliniek, kan zij geen afstand van hem doen. Ze moet achter de waarheid komen en hem helpen, maar daarbij achterhaalt ze allerlei geheimen waar zij niet op had gerekend.

3. High Crimes

Claire Kubik’s leven staat volledig op zijn kop wanneer ze erachter komt dat haar man niet is wie ze dacht dat hij was en wordt vervolgd voor een oorlogsmisdaad. Ze besluit haar man in de rechtszaal te verdedigen, gezien haar eigen succesvolle carrière als advocaat. Om hem zo goed mogelijk te kunnen helpen, schakelt ze de hulp in van een militair advocaat met een opvallende wrok tegenover militairen.

4. Gone Girl

Wanneer Nick’s vrouw vermist raakt, staat hij meteen bovenaan het verdachtenlijstje. Niet alleen door de politie wordt hij verdacht, maar ook door de media wordt hij al snel bestempeld als dader. Nick moet proberen iedereen te overtuigen van zijn onschuld en tegelijkertijd moet hij op zoek naar de waarheid, want wat is er dan wel met zijn vrouw gebeurd?

5. The Girl on the Train

Rachel neemt iedere dag dezelfde trein en op dit traject ziet ze ieder dag weer haar droomstel op een veranda staan. Megan en Scott. Maar op een dag verdwijnt Megan en lijkt Rachel getuige te zijn van de aanleiding van deze verdwijning. Rachel probeert haar steentje bij te dragen in de zoektocht, maar raakt dan verwikkeld in een complexe situatie.

6. Scarface

Een van de meest beroemde misdaadfilms is Scarface, een film die het verhaal vertelt van Tony Montana. Tony is een vluchteling uit Cuba en probeert binnen de drugswereld in Florida geld te verdienen. Uiteindelijk weet hij zijn eigen drugsimperium op te bouwen, maar dit succes en het vele geld wat hij verdient, laat hem niet onverlet.

7. The Wolf of Wall Street

Jordan Belfort weet middels fraude op de beurs multimiljonair te worden, en samen met zijn zakenpartner geeft hij dit geld uit aan feesten, drugs en vrouwen. Maar dit succes blijft niet onopgemerkt en Jordan blijft dan ook niet uit handen van de autoriteiten. Zijn frauduleuze activiteiten leiden uiteindelijk tot de teloorgang van zijn hele carrière.

8. De Eetclub

Wanneer Evert, een van de leden van de Eetclub, zelfmoord pleegt, storten de levens van de resterende leden in. Maar al snel blijkt deze club en de onderlinge vriendschappen doordrenkt van leugens en geheimen. Karen probeert deze geheimen boven tafel te krijgen, maar dit is niet zonder gevaar voor eigen leven.

9. The Silence of the Lambs

Een klassieke misdaadfilm is natuurlijk the Silence of the Lambs, waarin Anthony Hopkins de psychopaat Hannibal Lecter vertolkt. Een jonge FBI agente moet in gesprek met deze kannibalistische moordenaar om hulp te verkrijgen bij de opsporing van een andere moordenaar. De vraag is, hoe ver zij durft te gaan in het contact met deze gewetenloze man.

10. Secuestro

De zoon van een bekende advocaat wordt ontvoerd, of tenminste, dat is wat het jongetje verklaart nadat hij terugkeert bij zijn moeder. Al snel wijst hij een mogelijke dader aan, maar er lijkt weinig bewijs te zijn. Zijn moeder besluit al snel het heft in eigen handen te nemen en zelf een manier te zoeken om de dader terecht te stellen.

11. The Tourist

Een Amerikaanse toerist raakt tijdens zijn vakantie in Europa onverhoopt verwikkeld in een web van samenzweringen en spionage wanneer hij een geheim agente tegen het lijf loopt. Deze agente, Elise, leidt een opsporingsonderzoek naar een grote crimineel, waar zij in het verleden zelf nauw mee verbonden is geweest.

12. Now You See Me

Wanneer The Four Horsemen, een groep illusionisten, in een grote show doen alsof zij een bank overvallen, zijn zij meteen hoofdverdachten wanneer de bank daadwerkelijk blijkt te zijn overvallen. De FBI probeert te ontfutselen hoe de groep dit gedaan heeft, maar de illusionisten zijn niet bereid mee te werken aan dit invasieve onderzoek.

13. To Kill a Mockingbird

Het Amerikaanse Zuiden werd lange tijd verdeeld door racisme en discriminatie. De advocaat Atticus Finch komt hier oog in oog mee te staan wanneer hij een zwarte man verdedigt die vals beschuldigd is van verkrachting. In deze klassieker staan de thema’s rondom racisme, stereotypen en vooroordelen dan ook centraal.

14. Contratiempo

Laura, de minnares van groot zakenman Adrian, wordt vermoord en al het bewijs wijst naar hem. Zijn advocaat raadt Adrian aan samen te werken met Virginia Goodwin, die zijn onschuld gaat proberen te bewijzen. In een lange nacht proberen Adrian en Virginia te achterhalen wat er met Laura gebeurd is en hoe ze de waarheid aan het licht kunnen brengen.

15. Taken

In Parijs valt de dochter van een oud geheime dienst agent in de handen van mensensmokkelaars. Bryan reist af naar Frankrijk om daar alles op alles te zetten om zijn dochter terug te vinden. In 96 uur moet Bryan haar in veiligheid brengen, voordat zij verdwijnt in het diepe hol van de maffia.

16. The Highwaymen

Pas net toegevoegd op Netflix, maar zeker een aanrader. De ‘gepensioneerde’ Texas Rangers Frank Hamer en Maney Gault worden in de jaren dertig van de vorige eeuw ingeschakeld om Bonnie en Clyde een halt toe te roepen. Het beruchte criminelenduo houdt het hele land in de ban met hun moorddadige bankovervallen.