15 fijne studietips van medestudenten! + bonustip

Zeker in deze tijden van corona en online onderwijs kan studeren best een beetje eenzaam voelen. Als je dan ook nog moeite hebt om een fijne studiemethode voor jezelf te vinden en geconcentreerd of gemotiveerd te blijven, dan wordt studeren helemaal een moeizame opgave. We verzamelden daarom vijftien fijne studietips van rechtenstudenten.

01. Maak een planning

Een open deur om mee te beginnen, maar o zo belangrijk. Er zijn verschillende manieren om een planning te maken, probeer daarom uit wat voor jou het beste werkt. Plan de lastigste of minst leuke taken in op het moment dat je het meest productief bent.

02. Breng structuur aan

Een goede planning valt of staat met structuur. Niet alleen bij het maken en ordenen van studiestof, maar ook qua indeling van je dag. Sta daarom dagelijks – of in ieder geval doordeweeks – op vaste tijden op en ga op vaste tijden naar bed.

03. Houd voldoende pauze

Samenhangend met de vorige twee punten: zorg voor voldoende pauze, ook weer op vaste tijden. Er zijn diverse apps die je daarmee kunnen helpen, zoals Pomodoro. Een overzicht van allerlei studieapps vind je hier.

04. Hak de berg in stukjes

Heb je iets te veel Netflix gekeken of kon je het écht niet opbrengen om te leren voor je tentamens? Hak dan de studiestof op in stukjes. Kijk wat je per college moet voorbereiden, hak dat op in blokken (bijvoorbeeld studieboek, teksten uit de syllabus en jurisprudentie) en verdeel ook dat weer in kleinere stukken, zodat er op een gegeven moment taken ontstaan zoals ‘09.00-09.45 uur: lezen hoofdstuk 4’. Kortom: maak het voor jezelf behapbaar en creëer zo rust in je hoofd. Tegelijkertijd ontstaat hiermee een bepaalde tijdsdruk en word je gemotiveerder om de taak ook binnen de gestelde tijd af te ronden.

Lees ook: Leren prioriteiten stellen, een stappenplan

05. Maak een mindmap

Aansluitend op de vorige studietip: maak een mindmap per vak en per college. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens naar coggle.it. Via deze website kun je kort gezegd studiestof middels lijntjes aan elkaar verbinden. Het kan je helpen om de berg studiestof te reduceren tot behapbare stukken tekst en om verbanden te leggen tussen verschillende leerstukken.

06. Zorg voor een ‘back-up plan’

Merk je gedurende de week dat je toch iets van tijd tekortkomt? Zorg dan dat je een dagdeel in de week hebt waarop je de overgebleven studiestof toch nog door kunt nemen of opdrachten af kunt ronden. Heb je die niet nodig, dan heb je gewoon lekker vrij, en anders moet je nog even aan de bak.

07. Maak het jezelf gemakkelijk

Heb je college en staan de sheets van te voren al online? Plak dan de tekst uit de PowerPoints in een Wordbestand en vul die tijdens de colleges aan. Scheelt je een hoop typewerk en je hebt alvast een beter idee van de inhoud van het college.

08. Werk oude tentamens uit

Heb je de beschikking over oude tentamens, kijk dan eens goed naar de vraagstellingen en ook naar de antwoorden. Gaat het om meerkeuzetoetsen, kijk dan bij de uitwerkingen niet alleen naar de goede, maar ook naar de foute antwoorden. Beschrijf voor jezelf waarom die antwoorden goed of fout zijn en verwijs daarbij naar de relevante wetsartikelen, jurisprudentie en literatuur. Het is een tijdrovende klus, maar kan je bij tentamens erg helpen om verbanden te leggen of je te herinneren wat je eerder over het leerstuk in kwestie hebt bestudeerd.

09. Houd de boel geordend

Zorg niet alleen voor continuïteit in je dag, maar houd ook je college-aantekeningen geordend. Niets is zo demotiverend als steeds te moeten graaien in de berg papier of een onoverzichtelijke berg aan bestanden op je laptop. Creëer een fysieke of online map per vak en houd dat wekelijks bij.

10. Zoek een studiemaatje

Hoewel samen studeren in de bieb of college volgen er even niet in zit, kun je natuurlijk alsnog een studiemaatje zoeken. Zo motiveer je elkaar en ga je ’s ochtends net wat gemakkelijker achter je bureau zitten. Studiestof en koffie klaarzetten, elkaar bellen via Zoom of ander systeem en starten maar!

Geen studiemaatje beschikbaar? Dan kun je ook eens kijken naar de playlist Study With Me van het Youtubekanaal TheStrive Studies. In deze filmpjes zie je andere personen studeren en kun je gemakkelijk meedoen, zodat de indruk ontstaat dat je niet alleen studeert. De filmpjes lopen qua duur uiteen van 34 minuten tot maar liefst 4,5 uur. Er is daardoor voor eenieder wat wils.

Kijk ten slotte eens naar Focusmate, waarbij je aan een virtueel studiemaatje wordt gekoppeld die je bij de les houdt.

11. Houd jezelf gemotiveerd

Jezelf motiveren kan op allerlei manieren. De een gebruikt lijstjes om taken af te vinken (groot én klein), de ander maakt een motivatiebord of Pinterest of volgt Instagramaccounts met motiverende spreuken. Probeer dus verschillende dingen uit en kijk wat voor jou werkt.

12. Nail that playlist

Wellicht is het niet handig om je favoriete albums of het foute uur te draaien tijdens je studiesessie (lees: meezingen gegarandeerd), maar op zowel Spotify als Youtube kun je genoeg rustige muziek voor studiesessies vinden, zoals de Maximum Concentration Playlist, voldoende voor een hele studiedag.

13. Zorg goed voor jezelf

Nog zo’n dooddoener, maar zó belangrijk. Verwijt het jezelf niet als het een keer niet lukt, maar probeer gezond te koken en maak regelmatig een ommetje. Geen zin om naar buiten te gaan? Youtube staat vol met gratis yoga- en fitness oefeningen. En: het klinkt misschien oubollig, maar elke werkdag kun je ’s ochtends meedoen met twintig minuutjes Nederland in Beweging. Een mooi pauzemoment én je lijf is je dankbaar. Scheelt gelijk een hoop keuzestress.

14. Leg die telefoon weg

Weinig dingen vragen zo onze aandacht als onze telefoon. Laat ‘m ’s ochtends op je nachtkastje liggen en dwing jezelf om alleen in de pauzes te kijken. Delete desnoods tijdelijk je favoriete apps of gebruik apps om de toegang tot sociale media tijdelijk te blokken, zoals Cold Turkey of Forest.

15. Pak je ontspanning

En nee, dat zijn niet die vrije minuten tussen het leren door. Zorg dat je elke dag op een vast moment je studieboeken en laptop dichtklapt en ga wat leuks doen. Ga eten met huisgenoten, bel vrienden of familie of plof met een dekentje op de bank. Je verdient het!

16. BONUSTIP | Volg onze scriptiecursus!

Wil je een relaxt scriptieproces? Volg dan onze online scriptiecursus! Deze is geschikt voor zowel hbo als universitaire rechtenstudenten en behandelt alle facetten van de scriptie; van het zoeken van een onderwerp tot het opstellen van je hoofd- en deelvragen en van literatuur- en bronnenonderzoek tot het schrijven van een knallende conclusie.

De tips zijn afkomstig van leden uit onze studiegroep. Aansluiten? Dan kan hier.