13 dingen die elke rechtenstudent heeft gedaan!

Geef toe, we hebben vrijwel allemaal wel eens een college geskipt na een avondje doorhalen of een boek uit de bibliotheek net wat langer geleend dan was toegestaan. Komen onderstaande punten je bekend voor? ūüėČ

1. Reserveren in de bieb
Een plaats reserveren in de bieb voor 09.00 uur, maar lekker tot 10.00 uur in je bed blijven liggen. De meeste reserveringen vervallen echter als je na een uur nog niet aanwezig bent, dus dat is een risico. Overigens nog veel irritanter: een plek bezet houden en dan ellenlange pauzes houden. Denk aan uw medestudent mensen!

2. In stapoutfit naar college
Feestje gehad tot in de late uurtjes? Dan kun je net zo goed in diezelfde outfit naar het eerste ochtendcollege toch? En de make-up kan er nog best mee door, alleen even wat deo onder de oksels. Ready!

3. Het kiezen van het makkelijkste keuzevak
Waarom een vak kiezen met wekelijks verplichte opdrachten, een essay, presentatie én tentamen als je ook colleges zonder verplichte aanwezigheid kunt volgen? Maar hé, hoe mooi zou het zijn als je je wél door dat wat meer veeleisende vak heen zou slepen?

4. Voorbereiden van het verkeerde college
Je zat een weekje te ver, de docent heeft twee weken omgewisseld terwijl je dat niet hebt genoteerd in je agenda of je haalde de werkcolleges van twee vakken door elkaar. Dat is gedurende het college even peentjes zweten, but you’ll survive.

5. Wikipedia als bron gebruiken
Voor werkcolleges of papers/scripties; we checken allemaal wel eens Wikipedia, al dan niet ter inspiratie, toch? Kan best, zolang je de feiten goed – en dubbel – checkt. En Wikipedia niet opneemt in je bronnenlijst…

6. Juridische (Latijnse) termen gebruiken waar je de ballen van snapt
Het conditio-sine-qua-non verband kennen we wel, maar geef toe, snap jij altijd precies wat je opschrijft? Sommige juridische termen of Latijnse benamingen blijven een mysterie.

7. Opscheppen over de uren die je hebt gestudeerd
“Ja, ik heb vandaag tien uur in de bieb gezeten’ of ‘Pff, ik ben weer de hele nacht bezig geweest hoor’. Menig medestudent zou daar een beetje zenuwachtig van worden (‘Damn, ik moet nu √©cht aan de slag!’). Al is het tegenovergestelde ook irritant: beweren dat je maar twee uurtjes hebt gestudeerd en vervolgens een acht scoren.

8. Om hulp vragen terwijl je zelf nog niet écht goed hebt gezocht
Elke Facebook- of WhatsAppgroep kent wel (mede)studenten die om de haverklap om hulp vragen over voorgeschreven literatuur, collegeaantekeningen of oefententamens,. Doe zelf eens wat meer moeite joh!

9. Sociale verplichtingen skippen vanwege studie
Geen zin in de verjaardag van die verre achterneef of even geen trek in het zoveelste verkleedfeestje? Studeren blijkt de ideale smoes. Hellooo avondje Netflix!

10. Liegen over sollicitaties
Niemand vindt het leuk om te zeggen dat hij al dertig keer is afgewezen, maar hé, je bent niet de enige! En als we daar een beetje eerlijk(er) over zouden zijn tegen elkaar, doorbreken we het taboe daaromtrent wellicht. Er zijn duizenden redenen waarom het even niet lukt, volgende keer gewoon beter!

11. Naar carrièrebeurzen voor de GOODIES!
Eerlijk is eerlijk, hoeveel studenten denken echt een baan over te houden aan een carrièrebeurs of banenmarkt? Wél gegarandeerd: goodies en gratis hapjes! En een tip van de auteur: ga op de Nationale Carrièrebeurs nooit voor een cv-check: ondergetekende stond daarvoor vier uur (!) in de rij. Not kidding. En het was het ook niet waard.

12. Sjoemelen met verwijzingen naar literatuur of jurisprudentie
Lees jij elk arrest waarna je verwijst volledig? En bij verwijzingen naar literatuur: noem je dan de originele bron of de bron die je daadwerkelijk hebt gebruikt en waarin die originele bron te vinden was?

13. Strooien met wetsartikelen tijdens tentamens
Bij tentamens wat extra artikelen noemen die je ook maar enigszins relevant acht voor de beantwoording van de vraag. Punten sprokkelen!