12 toffe juridische Facebookpagina’s met minder dan 10.000 volgers!

Facebook kent zóveel leuke en interessante pagina’s dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Toch zou je de onderstaande twaalf juridische pagina’s – om uiteenlopende redenen – zeker moeten volgen!

Advocatenblad (4233 volgers)
Het magazine ontvang je dan wel alleen als je advocaat bent, maar de Facebookpagina is voor iedereen toegankelijk. Juridische updates, nieuws uit en over de advocatuur, columns, praktijkverhalen, interviews, vacatures, een wekelijkse nieuwsbrief en meer; de Facebookpagina is een must voor alle rechtenstudenten die geïnteresseerd zijn in de advocatuur. De redactie is gevestigd in hetzelfde gebouw als de Nederlandse orde van advocaten, dus de redacteuren zitten dicht bij het spreekwoordelijke vuur!

AMS Advocaten (8780 volgers)
Het Amsterdamse AMS Advocaten, gevestigd aan de boomrijke Nachtwachtlaan, timmert virtueel aardig aan de weg. De Facebookpagina ging in rappe tijd naar de 8.000+ volgers met regelmatig terugkerende blogposts die voornamelijk gericht zijn op consumenten- en arbeidrecht. Ook springt de pagina opvallend goed in op de actualiteiten. En dat biedt dan weer goede mogelijkheden voor scriptie- en paperinspiratie. Ook leuk: het AMS-woordenboek. Volgen dus!

Charlotte’s Law & Fine Prints (3455 volgers)
Op de Facebookpagina van Charlotte’s Law & Fine Prints laat Charlotte zien dat Intellectueel Eigendom overal in het dagelijks leven aanwezig is. Ze deelt daar links naar eigen blogposts die vaak gaan over actuele zaken, zoals recente uitspraken, onderwerpen die in het nieuws zijn of onderwerpen die op dat moment spelen in de creatieve sector of bij ondernemers. Elke dinsdag publiceert ze ook de verkorte versie van haar wekelijkse YouTube video. Dit alles in gewoon Nederlands, met zo weinig mogelijk jargon.

De Bloggende Advocaat (464 volgers)
Jeroen Veldhuis, alias De Bloggende Advocaat, is bekend van zijn blog debloggendeadvocaat.nl. In zijn blogs schrijft hij in begrijpelijke taal over juridische onderwerpen. Op zijn Facebookpagina deelt hij niet alleen zijn blogs, maar ook ander juridisch nieuws en interessante weetjes uit de juridische wereld. De focus ligt op civiel recht en Jeroen houdt ontwikkelingen over onder andere digitaal procederen (Programma KEI) scherp in de gaten. Handig voor de studenten die Burgerlijk Procesrecht of de Oefenrechtbank volgen!

Dirkzwager Advocaten (889 volgers)
In het Oosten van het land vinden we Dirkzwager Advocaten. Naast het uitgebreide team (de vestigingen in Arnhem en Nijmegen bieden ruimte aan zo’n 125 advocaten, notarissen, juridisch medewerkers, etc.) is ook de diverse website opvallend, met onder andere een uitgebreide agenda aan (juridische) activiteiten, een eigen online mediatheek, de Kennisboek app en natuurlijk DirkzwagerTV. Dit alles wordt weerspiegeld op de Facebookpagina, waar evenementen, actualiteiten, blogposts en nieuwtjes over het kantoor vlot worden afgewisseld.

Dr. Wernaart (815 volgers)
Bart Wernaart is docent recht & ethiek verbonden aan Fontys Hogescholen, IBMS. Op zijn Facebookpagina deelt hij dagelijks nieuwe posts, waarin hij op smeuïge wijze de actualiteiten verbindt aan studiemateriaal voor rechtenstudenten in de vorm van blogs, vlogs en weblectures. Daarbij schuwt hij bizarre vergelijkingen niet: denk aan een massage met een cactus ter uitleg van de filosofie van Kant, of een eerste date ter verduidelijking van Europese verwijzingsregels in het objectief privaatrecht. De voertaal is Engels.

Donders Advocatuur (435 volgers)
Donders Advocatuur is een jong, laagdrempelig advocatenkantoor in Tilburg en voornamelijk gespecialiseerd in strafrecht, jeugdrecht en personen- en familierecht. Op de Facebookpagina van advocaat Fanny Donders worden regelmatig berichten gepost over bijzondere en actuele zaken. Daarbij put ze ook regelmatig uit haar eigen praktijk of uit alledaagse dingen die ze zelf meemaakt of tegenkomt. De berichten bevatten een fijne dosis humor of bieden juist een uitnodiging om met elkaar in discussie te gaan. Zeker dat laatste is leerzaam voor rechtenstudenten!

HelloLaw (9915 volgers)
HelloLaw is een voortzetting van – ouderejaars kennen het ongetwijfeld – Jurofoon. Opgericht in 1999 in Maastricht handelde JuroFoon naar eigen zeggen driehonderdduizend zaken met succes af. Het principe is simpel: via de telefoon krijg je juridisch advies. Wie meer hulp nodig heeft, kan bij de virtuele Marktplaats van HelloLaw terecht. De Facebookpagina – die op moment van schrijven nog net niet de 10.000 volgers aantikt – voorziet in juridische kwesties die veelvuldig voorkomen in het dagelijks leven. Laagdrempelig en vlot geschreven; absoluut een aanrader.

Kompas Advocatuur (174 volgers)
Advocaat Sjors van der Hoeven van Kompas advocatuur post op zijn Facebookpagina regelmatig over zijn belevenissen in de advocatuur. Dat kan gaan om het verwelkomen van een nieuwe klant, het verloop van een zaak, of een juridische ontwikkeling. Als het even kan houdt hij de toonzetting luchtig, of verwerkt hij de nodige humor in zijn berichtjes. Regelmatig worden er foto’s geplaatst van het fraai ingerichte kantoor. Zijn kantoor richt zich op intellectueel eigendomsrecht, algemeen civiel recht, en een snufje strafrecht.

Lucy’s Law (168 volgers)
Ze is onder andere universitair docent Notarieel recht, directeur van Netwerk Notarissen en columnist bij Voxweb: wellicht de meest persoonlijke Facebookpagina in dit rijtje is die van Lucienne van der Geld. Op haar pagina vind je onder het mom van ‘Lucy’s Law Topics’ korte berichtjes, vacatures, updates over evenementen en nieuwsberichten; altijd met een persoonlijk tintje. Een blik op haar tijdlijn laat zien dat veel terugkerende onderwerpen donorvaders en -kinderen, het huwelijk en natuurlijk erfrechtelijke kwesties betreffen.

NRC Recht & Onrecht (637 volgers)
Folkert Jensma is journalist en beheert op de website van de NRC de rubriek Recht & Onrecht. De bijbehorende Facebookpagina bestaat uit nieuwsberichten, achtergronden, uitspraken, columns en commentaren over de rechtsstaat uit NRC en andere media. De nadruk ligt op het strafrecht, maar ook komt er de nodige portie rechtsfilosofie, staatsrecht en internationaal en Europees recht voorbij. Vaste rubriek zijn ‘Rechtsstaat’ en ‘Ter zitting’. Een aanrader voor degenen die op zoek zijn naar ontspannend leesmateriaal, maar die toch met de studie bezig willen zijn.

Valegis Advocaten (203 volgers)
Valegis Advocaten is dan wel de laatste in het rijtje, maar definitely not the least. Het kantoor, gevestigd in Den Haag, herbergt vijftien advocaten en is gespecialiseerd in arbeidsrecht, vastgoedrecht, ondernemingsrecht en corporate immigration. Op de Facebookpagina wordt meerdere malen per week een bericht of nieuwe blogpost geplaatst. Door actuele blogposts af te wisselen met het voorstellen van de advocaten, vacatures en berichten uit andere media is de Facebookpagina een absolute aanrader om te volgen!