11x juridische faculteitsbladen!

We proberen onze lezers op dagelijkse basis te voorzien van juridisch nieuws, jurisprudentie-uitwerkingen en berichten uit het studentenleven. Daarin zijn we echter zeker niet de enige, ook juridische faculteitsbladen doen dat. Welke zijn er en waar zijn ze te vinden? Hieronder een overzicht!

Actioma – ‘De stem van juridisch Nijmegen’
Actioma is sinds 1979 het officiële faculteitsblad van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het verschijnt ieder kwartaal in een oplage van 2800 stuks en is daarmee het grootste juridische faculteitsblad van Nederland. Alle Nijmeegse rechtenstudenten en faculteitsmedewerkers ontvangen driemaandelijks kosteloos een exemplaar. Je vindt Actioma online en op Facebook.

ALIBI Magazine – onafhankelijk juridisch tijdschrift Universiteit van Amsterdam
ALIBI Magazine is het onafhankelijke, juridische tijdschrift van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam en wordt beheerd door en voor studenten. Het blad is volledig digitaal en voorzien van een eigen Facebookpagina.

Bulletineke Justitia – (online) magazine van de Juridische Faculteitsvereniging Nijmegen
Voorheen verscheen het Bulletineke Justitia enkel in de vorm van een magazine, tegenwoordig bestaat het magazine voornamelijk online. Tweemaal per jaar komt er nog een papieren variant uit in de vorm van een carrière- en introductiespecial. Ook te vinden op Facebook.

De Juncto – onafhankelijk juridisch departementsblad van de Universiteit Utrecht
De Juncto wordt geschreven door een onafhankelijke redactie en verschijnt viermaal per jaar. Het blad wordt verspreid over de onderwijslocaties van het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Daarnaast kun je voor vijf euro per maand een abonnement afsluiten. De edities zijn online te bekijken.

Fiat Justitia – (online) magazine Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam
Sinds de eerste uitgave in 1988 verschenen er jaarlijks vijf edities met elk een centraal thema droegen. Het blad werd verspreid onder de leden van de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam, hoogleraren aan de Erasmus School of Law en advocatenkantoren. Sinds september 2013 Fiat Justitia volledig digitaal en actief op Facebook.

JiBulletin – juridisch faculteitsblad van Maastricht University
Het tijdschrift – voluit Jurist in Bedrijf – verschijnt eens per kwartaal in een oplage van 1100 exemplaren en wordt kosteloos en exclusief verspreid op de rechtenfaculteit van Maastricht University en menig advocatenkantoor. In elke uitgave staat een thema centraal waarin verschillende aspecten van het recht worden behandeld. De edities zijn online te vinden, ook is er een Facebookpagina.

Jurist van de Toekomst – studie Recht en ICT aan de Rijksuniversiteit Groningen
Sinds januari 2016 wordt Jurist van de Toekomst beheerd door studenten van de studie Recht en ICT aan de Rijksuniversiteit Groningen. De website bevat artikelen die zijn geschreven door studenten onder begeleiding van een deskundige. Geen ‘officieel’ faculteitsblad dus, wél zeker de moeite waard om te bekijken. Ook te vinden op Facebook. [update 14-01-2021: deze website wordt niet meer bijgehouden]

NOVUM – juridisch faculteitsblad van JFV Grotius, Leiden
De NOVUM is het juridische faculteitsblad dat verbonden is aan JFV Grotius en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. De redactie bestaat uit enthousiaste bachelor- en masterstudenten die elke editie verdiepende artikelen schrijven, waarbij actuele en juridisch relevante onderwerpen de revue passeren. Je vindt NOVUM online en op Facebook.

Ouranostra – verenigingsblad JFV Ouranos, Maastricht
JFV Ouranos, de studievereniging van de rechtenfaculteit van Maastricht University, publiceert tweemaal in het jaar de Ouranostra, waarin naast juridisch inhoudelijke stukken ook verenigingsnieuwtjes aan bod komen. Het blad is zowel op papier in bakken in de faculteit te vinden als online te lezen.

SecJure – onafhankelijk blad van Tilburg Law School (Tilburg University)
SecJure is onderdeel van studievereniging Magister JFT en wordt sinds 1986 gemaakt voor en door studenten. Eerst nog met de typemachine, in zwart-wit en met een nietje er doorheen, later met een steeds professionelere look. Elk jaar verschenen er vier reguliere edities, een MasterSpecial en een speciale editie voor (aspirant) eerstejaars rechtenstudenten. Sinds 2015 is de SecJure volledig digitaal. Ook te vinden op Facebook.

Terecht Gesteld – juridisch Faculteitsblad Rijksuniversiteit Groningen
Sinds 1968 verschijnt het blad elk kwartaal en is daarmee het oudste juridisch faculteitsblad van Nederland. Het blad wordt voor en door studenten gemaakt en is gratis af te halen uit de bakken in het Harmoniecomplex en aan de Turftorenstraat. Je vindt Terecht Gesteld online en op Facebook.

Zijn we een juridisch faculteitsblad of een juridisch magazine dat wordt onderhouden door rechtenstudenten vergeten? Laat het weten in de reacties, dan plaatsen we die alsnog in het rijtje!