11 fijne (be)spaartips voor tijdens je studie

Het leven is al duur genoeg, dus waarom niet besparen waar het kan? Elf tips, van besparen op je studie tot het opbouwen van een fijne spaarpot.

 1. Eet samen of kook voor meerdere dagen, dan ben je in verhouding goedkoper uit en is de kans kleiner dat je voedsel weggooit. Of bezoek je ouders eens wat vaker aan het eind van de maand.
 2. Last van impulsaankopen? Pin dan elke week wat je van jezelf uit mag geven. Dat geeft je beter inzicht in je financiën.
 3. Vraag praktische cadeaus. Leuk, zo’n Rituals-pakket, maar voor hetzelfde geld heb je een mandje vol spullen bij de Etos.
 4. Schaf de Sdu wettenbundel aan. Daarmee krijg je namelijk toegang tot een gratis online versie, dat scheelt voor de portemonnee én je rug. Ook krijg je nog eens 15 procent korting op je wettenbundel als je een abonnement neemt, ieder jaar weer.
 5. Koop je nieuwe studieboeken tweedehands en verkoop de oude.
 6. Bekijk je maandelijkse uitgaven. Ga je vaak genoeg naar de sportschool om die kosten eruit te halen of kan dat telefoonabonnement misschien wat goedkoper?
Lees ook: Zó kom je die eerste collegemaand door
 1. Vergeet ook je verzekeringen niet. Overstappen kan zeker lonen, dus ga daar eens een middag voor zitten.
 2. Volg de Facebookpagina van Het Rechtenstudentje. We plaatsen regelmatig winacties voor boeken en bioskaartjes en geven elke maand onze inmiddels bekende Lawstudent Survivalkit weg met tabjes, markers en andere handige studietools.
 3. Kijk naar winacties van uitgeverijen en winkels.
 4. Maak een spaarmeter (getekende barometer met bedragen in plaats van graden). Plak de meter aan de muur en kleur bij elke vijftig of honderd euro een stukje van de meter in. Zo wordt sparen een leuke uitdaging en zie je dagelijks je vorderingen op de muur.
 5. Gooi kleingeld in een potje. Vaak mis je dit niet en na een paar maanden is dat een leuk extraatje.