Praktische vaardigheden, worden we daar tijdens onze rechtenstudie voldoende op voorbereid? Theoretische kennis krijgen we genoeg voorgeschoteld, maar menigeen krijgt het zwaar tijdens juridische stages en bijbaantjes, overweldigend door allerlei andere zaken waar je in de collegebanken niet mee in aanraking komt. Hieronder een lijst, over welke vaardigheid zou jij het liefste al tijdens je studie meer willen leren?
1] Conflicthantering
Conflicten zijn ongemakkelijk, zowel privé als zakelijk, dus ook als je je cliënt bijstaat. Om normaal met de wederpartij te kunnen communiceren, moet je een constructieve, tactische houding aan kunnen nemen. “Law schools should teach students that they are a part of the larger legal community, and today’s opposing counsel may be tomorrow’s judge, co-counsel, co-worker, or your best referral partner.”
2] Moeilijke gesprekken voeren
Hoe herinner je een cliënt aan het betalen van een rekening of breng je slecht nieuws over een uitspraak? Dat is iets waar we gedurende de studie niets over leren. Toch is dat een essentieel deel van je werk.
3] Jezelf fysiek én mentaal gezond houden
Herkennen wanneer je te veel hooi op je vork neemt en die agenda te vol zit, een gezonde work/life balance; dat zie je vaak pas als het te laat is. En dat terwijl in de advocatuur het burn-outs stijgt en ook relatief veel studenten het nodig rustiger aan moeten doen. Een belangrijke skill dus om onder de knie te krijgen!
4] Tonen van empathie – maar met beleid!
Menig afgestudeerde rechtenstudent zal te maken krijgen met persoonlijke cliëntenverhalen, en dat zijn meestal niet de leukste. Cliënten zullen informatie met je delen die ze aan niemand anders geven. Niet alleen dien je daar voorzichtig en integer mee om te gaan, het is ook niet de bedoeling dat je die verhalen mee naar huis neemt. Een goede balans tussen voldoende afstand houden tot je cliënt, maar tegelijkertijd degene zijn die ze kunnen vertrouwen, is essentieel voor je werk. En ook dat komt in de collegebanken niet – of véél te weinig – aan bod.
5] Netwerken en jezelf op de kaart zetten
De ene rechtenstudent loopt alle borrels af en heeft een cv van vijf kantjes, terwijl de ander braaf om half zes bij paps en mams achter de aardappels zit en niet veel meer heeft gedaan dan een enkel bijbaantje. Dat is zonde, want je studentenjaren zijn de perfécte manier om te netwerken en ervaring op te doen. En daar zijn eindeloos veel manieren voor. Heb je een hekel aan borrelen, doe dan vrijwilligerswerk bij de plaatselijke vereniging waar je lid van bent. Wil je geen commissiewerk doen, volg dan eens een extra cursus, start een blog of ga mee met een activiteit van de studievereniging. Er is voor ieder wat wils, maar het vergt wel even tijd en inzet om uit te zoeken wat je wilt. De rechtenfaculteiten zelf zouden best wat meer aandacht mogen besteden aan die mogelijkheden.
Benieuwd naar de overige vijf vaardigheden? Die vind je in dit artikel van Lawyerist.