10 zinderende juridische Netflix documentaires

Behalve voor heel veel leuke, vermakelijke films, is Netflix ook de perfecte plek voor interessante, intrigerende en shockerende documentaires! Wij zetten tien documentaires met een juridisch tintje voor je op een rijtje.

Door Loes van den Wijngaard

1. Conversations with a killer: The Ted Bundy Tapes

Ted Bundy wordt vaak de eerste seriemoordenaar van de Verenigde Staten genoemd. De charmante rechtenstudent heeft zijn onschuld voortdurend ontkend, maar er was genoeg bewijs wat Bundy aanwees als dader in een lange lijst aan gruwelijke moorden van vrouwen. In de Ted Bundy Tapes hoor je Bundy zelf aan het woord. Hij bespreekt de zaken vanuit de derde persoon, om zo zijn verhaal te doen, maar geen schuld te bekennen. In deze vierdelige documentaireserie komen onder andere detectives die de misdrijven hebben onderzocht aan het woord, maar ook oude bekenden, journalisten en zelfs een overlevende van een poging tot ontvoering door Bundy, doen hun verhaal.

2. Making a Murderer

Steven Avery zat achttien jaar lang voor verkrachting, maar nadat een andere man werd gelinkt aan het misdrijf, werd hij vrijgelaten. Avery startte een zaak tegen de betrokken ambtenaren, maar twee jaar na zijn vrijlating werd Avery opnieuw gearresteerd. Ditmaal als verdachte in een moordzaak. Gelukkig zijn er al twee seizoenen van deze spraakmakende documentaireserie, want als je eenmaal geïntrigeerd bent door deze zaak, zal je het niet meer kunnen loslaten!

3. The disappearance of Madeleine McCann

Toen de zesjarige Madeleine McCann in Portugal verdween, kreeg haar vermissing direct veel aandacht. Tot op de dag van vandaag is het meisje nooit teruggevonden en haar verdwijning leidt nog steeds tot veel speculatie. In deze documentaire wordt een beeld geschetst omtrent de verdwijning door middel van de verhalen van bewoners, journalisten, leden van het opsporingsteam en andere betrokkenen. Want de alom gestelde vraag bestaat nog steeds: waar is Madeleine McCann en wat is er met haar gebeurd?

4. Abducted in Plain Sight

Deze documentaire heeft veel stof doen opwaaien, omdat mensen verbaasd waren over de bizarre situatie rondom de ontvoeringen van Jan Broberg Felt. Zij werd ontvoerd door haar buurman en zelfs na terugkeer in het gezin nog jarenlang slachtoffer van emotioneel, fysiek en seksuele mishandeling door haar ontvoerder. Hebben haar ouders echt nooit iets doorgehad en hoe heeft dit kunnen gebeuren? Opmerkelijk is dat Jan zelf ook verschijnt in deze documentaire.

5. Natasha Kampusch

Natasha Kampusch werd acht jaar lang gevangen gehouden door Wolfgang Přiklopil. Natascha was 10 toen ze werd ontvoerd en heeft dus een groot deel van haar jeugd doorgebracht in gevangenschap. In deze documentaire wordt verteld hoe zij deze acht jaar heeft doorstaan en hoe zij uiteindelijk toch heeft weten te ontsnappen.

6. The Black Panthers: Vanguard of the Revolution

The Black Panther Party was een politieke organisatie die streed voor verkrijging van burgerrechten voor de zwarten in Amerika. De partij vergaarde veel bekendheid door de geweldsdelicten waar haar leden zich schuldig aan maakten, omdat zij geweld zagen als een middel om hun doel te bereiken. In deze documentaire komen zowel FBI-agenten, ex-partij leden, aanhangers en journalisten aan het woord om hun visie te delen over de strijd die the Black Panthers hebben gevoerd.

7. Reversing Roe

Roe versus Wade is een van de bekendste uitspraken van the Supreme Court in de Verenigde Staten, waarbij verscheidene wetten die leidden tot restricties op het vlak van abortus als ongrondwettelijk werden beschouwd. Ook werd het recht op abortus voor het eerst geschaard onder het recht op privacy. Lang werd campagne gevoerd om deze uitspraak nietig te verklaren en in deze documentaire delen zowel voor- als tegenstanders van het recht op abortus hun visie op deze uitspraak en de huidige stand van zaken van het abortusrecht in Amerika.

8. Amanda Knox

Amanda Knox werd jarenlang verdacht van de moord op haar huisgenoot terwijl zij op uitwisseling was in Italië en werd hiervoor zelfs veroordeeld. Uiteindelijk werd zij vrijgesproken, maar Amanda bleef altijd een mysterieus persoon. In deze documentaire vertellen mensen die hebben bijgedragen aan dit bekende strafproces over hun rol en hun bijdrage in het onderzoek naar de dood van Meredith Kercher.

9. The Confession Tapes

Wat als je een misdrijf bekent, wat je niet hebt gepleegd? Je bekentenis staat op tape, maar jij hebt het niet gedaan. Of tenminste, dat houd je vol, want je eigen bekentenis spreekt je tegen. In deze documentaireserie vertellen zes mensen over de bekentenis die zij hebben afgelegd, terwijl zij, zo beweren zij zelf, onschuldig zijn. Er wordt een blik geworpen op de druk die soms op verdachte wordt uitgeoefend om een zaak maar te kunnen sluiten.

10. I am a Killer

Altijd al eens in het hoofd van een moordenaar willen kijken? In deze documentaire komen criminelen aan het woord die ter dood zijn veroordeeld. Tien van deze gevangenen vertellen hoe ze tot de moord zijn gekomen en hoe ze terugkijken op wat er gebeurd is. Is er sprake van berouw? Hebben deze mensen spijt? Zijn ze gewetenloos? En verdienen ze deze straf? Na het kijken van deze documentaire kun je hierover zelf tot je oordeel komen, maar schuldig bevonden, dat zijn ze allemaal al.