10 tips om tentamenstress te verminderen

Of je tentamens nu voorbij zijn of ze er binnenkort weer aankomen, iedereen heeft wel eens last van tentamenstress. Hieronder geven we je tien handige tips die ervoor kunnen zorgen dat jij de volgende tentamenperiode relaxt doorkomt.

1. Ga voor een goede nachtrust

In je slaap wordt alle informatie die je hebt geleerd vastgelegd in je geheugen. Een goede nachtrust zorgt voor een betere concentratie tijdens je tentamen. Een persoon heeft gemiddeld zeven tot negen uur slaap nodig, een nachtje doorhalen voor je tentamen is dus niet de beste optie.

2. Drink geen cafeïne

Alhoewel het heel verleidelijk is om tijdens het leren een kopje koffie of energiedrankje te drinken, is het beter om dat niet te doen. Cafeïne kan ervoor zorgen dat je je onrustig voelt, het stimuleert namelijk de afgifte van het stresshormoon adrenaline. Dit zorgt ervoor dat je alert bent. Hierdoor verhoog je je ademhaling en word je meer nerveus. Je kunt daarom beter kiezen voor een alternatief zonder cafeïne.

3. Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je je goed hebt voorbereid zul je minder stress ervaren, want je weet dat je goed geleerd hebt. Het maken van een overzicht van alle tentamenstof kan ook helpen. Iedereen leert op een andere manier, experimenteer daarom eens met verschillende technieken om te zien wat het beste bij jou past.

4. Maak een planning

Met een planning heb je duidelijk in beeld wanneer je tentamens zijn en wanneer je ruimte hebt voor de voorbereiding. Zo kom je niet voor verassingen te staan. Verdeel de stof over verschillende dagen en besteed extra tijd aan de vakken die jij moeilijk vindt. Als je het maken van een planning lastig vindt kun je gebruikmaken van een planner.

5. Zorg voor een goede leeromgeving

Zorg ervoor dat je tijdens het studeren in een fijne leeromgeving werkt. Voor de een is dit de bibliotheek, voor de ander is dit thuis achter het eigen bureau. Dit is voor iedereen anders. Zorg voor een fijne plek zonder veel afleiding. Als je snel afgeleid raakt van omgevingsgeluiden helpt het misschien om muziek te luisteren tijdens het leren of juist een noice-cancelling headphone of goede oordopjes aan te schaffen.

Lees ook: 16 handige studie gadgets om het studeren makkelijker te maken!

6. Positieve mindset

Wanneer je bij voorbaat al denkt dat je een tentamen niet gaat halen, kan dat het studeren en het maken van het tentamen negatief beïnvloeden. Concentreer je juist op je sterke punten en heb vertrouwen in jezelf. Ga met een positieve mindset je tentamen in om het beste uit jezelf te halen.

7. Zorg voor een gezonde leefstijl

Gezond eten én regelmatig bewegen zorgt voor een balans voor je geest en lichaam. Ga bijvoorbeeld in je pauze een rondje wandelen of sporten. Sporten heeft positieve invloed op je stemming, het verlaagt stress en helpt je concentratie te verhogen.

8. Neem tijd voor ontspanning

Zorg ervoor dat je naast je studie ook genoeg tijd hebt voor ontspanning. Maak tijd voor hobby’s en ga leuke dingen doen met familie of vrienden. Een pauze nemen is net zo belangrijk als het studeren zelf!

9. Vraag om hulp

Wees niet bang om vragen te stellen. Het kan erg stressvol zijn als je tentamenstof niet goed beheerst. Als je vastloopt of vragen hebt, stel deze dan aan de docent of studiegenoten. Zij zijn er om je te helpen. Door opheldering te vragen, begrijp je de tentamenstof beter én bevorder je je leerproces.

10. Wees niet te streng voor jezelf

Niemand is perfect! Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Het is normaal om fouten te maken en van fouten maken leer je. Beloon jezelf ook vooral als je een bepaald doel hebt gehaald. Dit maakt het studeren een stuk leuker!

Lees ook: 15 fijne studietips van medestudenten!