10 kijk- en luistertips voor het nieuwe jaar

Blue monday is al achter de rug, maar we zullen toch nog een paar maanden moeten wachten tot er meer zonnige tijden aanbreken. Zoek je dus nog kijk- en luistertips voor een druilerige of koude dag? Dan zijn onderstaande films, series, documentaires en podcasts wellicht iets voor jou.

De Pompmoord

Op basis van de originele verhoortapes, het politiedossier, en tientallen gesprekken met veroordeelden, (oud-)rechercheurs en rechtsdeskundigen laat De pompmoord in drie afleveringen zien hoe vier mannen opdraaien voor het doden van een jonge pompbediende in Warnsveld. Een indrukwekkende documentaire van 2Doc.

Sins of our Mother

Deze misdaadserie verscheen afgelopen september op Netflix. De zoektocht naar de verdwenen kinderen van Lori Vallow leidt naar een reeks verdachte sterfgevallen, moord en een nieuwe echtgenoot die in de dag des oordeels gelooft. Dit true crime verhaal bestaat uit drie afleveringen van veertig à vijftig minuten en kijk je dus prima op een avondje weg.

Kijk je graag true crime series? Dan zijn ook Girl in the Picture en Our Father iets voor jou.

Vatican Girl

In 1983 verdween de vijftienjarige Emanuela Orlandi in Vaticaanstad na haar muziekles. In deze vierdelige Netflix-documentaire (een uur per aflevering) worden alle sporen, suggesties en achtergronden nagelopen die een rol hebben gespeeld in deze zaak. Ze is de enige vrouw die ooit verdween in Vaticaanstad en wordt daarmee ook na veertig jaar nog steeds als een van de grootste misdaadmysteries in Italië beschouwd.

Geïnteresseerd in verdwijningszaken? Kijk dan ook Unsolved Mysteries en The disappereance of Madeleine McCann.

The Recruit

Deze serie staat vast al op menig kijklijstje of heb je al gebingewatcht, maar wordt hier toch nog even uitgelicht. De afleveringen kijken namelijk zeer makkelijk weg en een tweede seizoen is al bevestigd. De inhoud? De net-afgestudeerde en tikkie onbezonnen Owen Hendricks wordt advocaat bij de CIA. Hij  valt hals over kop in de gevaarlijke wereld van internationale spionage wanneer een voormalig CIA-agent grote geheimen dreigt te onthullen.

Philadelphia

Zeker de oudste kijktip in dit rijtje: Philadelphia uit 1993. Hierin begint jurist Andrew Beckett een rechtszaak tegen zijn oud-werkgever (een advocatenkantoor) als hij ontslagen wordt omdat hij homoseksueel en hiv-positief is.

Professor T.

Een klein uitstapje naar onze Zuiderburen. De excentrieke professor Jasper Teerlinck wordt adviseur bij de gerechtelijke politie. Een succesvolle samenwerking, al jaagt hij zijn medemens de gordijnen in door zijn anti-sociale houding. Deze Vlaamse serie is gratis te bekijken via VRT Max (wel even een profiel aanmaken).

Uit de Bak

Het NPO3-programma Uit de Bak volgt gedetineerden na hun vrijlating. Weten ze hun leven te veranderen? De documentaire bestaat uit zes afleveringen van veertig minuten per stuk.

Ik heb iemand gedood

Nog een indrukwekkend programma van NPO3: Ik heb iemand gedood. Hier worden vier mensen geïnterviewd die iemand omgebracht hebben en ook zijn veroordeeld voor moord of doodslag.

The Lazarus Heist

Een podcast van de BBC over cybercrime, witwassen en de maffia. Er staan tien afleveringen online, dus er is genoeg te kiezen.

Geïnteresseerd in podcasts over witwassen? Bekijk dan ook de lijst met AMCL podcasts.

Moordcast

In Moordcast neemt youtuber Dionne Slagter je mee in verschillende mysterieuze moordzaken. Samen met haar broer Henrik als sidekick duiken zij in de waargebeurde misdaadverhalen.

Interesse in vergelijkbare true crime podcasts? Luister dan ook naar Mr. Big, De Willem Podcast, Onopgelost en Moorden in het Noorden.

Nog niet gevonden wat je zoekt? Bekijk dan hier onze eerder kijktips.