10 dingen die prima staan op je cv

Enkel een bijbaantje op je cv of een extra vak op je diploma is al een tijdje niet meer genoeg om je hoofd boven het sollicitanten-maaiveld uit te steken. Gelukkig zijn er genoeg dingen naast je studie om je cv verder op te vullen. Toegegeven: de ene optie kost wat meer tijd of geld dan de andere, maar doe desondanks je voordeel met onderstaande lijst.

Bijbaan

De lijst begint toch met de meest voor de hand liggende optie: de bijbaan. Die hoeft echt niet per se juridisch te zijn: als je kunt laten zien dat je al negen jaar staat te zwoegen op de broodafdeling van een supermarkt, toont dat namelijk de wil om te werken én loyaliteit aan je werkgever.

Vrijwilligerswerk

De plaatselijke rechtswinkel is een goede optie om de box ‘vrijwilligerswerk’ én ‘juridische ervaring in de praktijk’ af te vinken. Toch hoeft ook vrijwilligerswerk niet per definitie juridisch te zijn. Houd je van schrijven, kijk dan eens naar een lokale redactie van RTV of Indebuurt. Houd je van lezen, dan zoeken bibliotheken en organisaties als Humanitas vaak voor allerlei functies vrijwilligers. Sportief aangelegd? Word coach van een sportteam of meld je aan voor de kantineploeg. Houd je van dieren? Bij plaatselijke dierenasiels staan ze vaak te springen om mensen. Waar je ook voor kiest: vrijwilligerswerk toont maatschappelijke betrokkenheid.

Hier vind je tips voor juridisch vrijwilligerswerk, hier voor niet-juridische vrijwilligersfuncties.

Stage

Wél handig om aan te laten sluiten op je studie: een stage. Zeker leerzaam is een stage bij een advocatenkantoor, maar ook het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en juridische afdelingen van commerciële en non-profit organisaties bieden mooie uitdagingen aan. Vooral in juli schieten de stagevacatures als paddenstoelen uit de grond. Ook kun je onze LinkedInpagina volgen, hierop plaatsen we dagelijks vacatures voor onder meer stages en bijbanen.

Buitenland

Een vreemd land met een andere taal, cultuur en hoogstwaarschijnlijk compleet ander onderwijssysteem: vrijwel niets leert je zo op eigen benen staan als een (half) jaar studeren in het buitenland. Inspiratie opdoen? Deze studenten gingen je voor!

Honoursprogramma

Vrijwel elke rechtenfaculteit biedt een speciaal, extra uitdagend programma aan voor studenten met hoge cijfers. Naast de reguliere vakken is er ruimte voor extra verdieping en zijsprongen naar bijzondere rechtsgebieden. Met een beetje mazzel horen daar ook enkele leuke uitstapjes bij. Goed voor je kennisniveau én connecties.

Cursussen

Veel universiteiten bieden zogenaamde ‘punten’ aan waarmee je gratis of tegen een gereduceerd tarief buiten-curriculaire cursussen kunt volgen op de campus. Heb je wat avonduren over, dan loont het zeker de moeite om hier eens na te kijken. Verdiep jezelf in marketing, volg een cursus psychologie, Nederlands of Engels of kies voor een andere aanverwante discipline die later in het werkende leven van pas kan komen.

Commissies/fracties

Goed voor je organisatie-skills, fijn voor je netwerk en bovendien leuk: deelname aan een commissie van je studievereniging. Organiseer het jaarlijkse ledenweekend of sluit aan bij het pleitteam. Wat tijdrovender, maar zeker leerzaam: zet je in voor de faculteitsraad of bij de studentenraad van jouw onderwijsinstelling. Zeker als je ambities hebt om op de campus te gaan werken is dit een tip: je komt in deze hoedanigheid al de nodige docenten (op meer informele wijze) tegen.

Projecten

Heb je geen zin om een collegejaar lang aan iets vast te zitten? Kijk dan eens of je onderwijsinstelling (of je gemeente) studenten zoekt voor kortlopende projecten. Zo heb je iets extra’s om op je cv te zetten, leer je mensen van andere faculteiten kennen en blijft er genoeg tijd over voor de studieboeken.

Publicaties

Je scriptie geschreven of je eindeloos verdiept in een bepaald leerstuk? Kijk eens of je daar meer mee kunt doen. Stuur je scriptie in voor een scriptieprijs, schrijf een stuk in een faculteitsblad of kijk bijvoorbeeld eens op de website van Ars Aequi. Daar is het ook regelmatig mogelijk om een bijdrage te leveren. Ook is het mogelijk om een gastartikel voor ons platform te schrijven.

Onderneem

Studeer je rechten, maar kriebelt het idee van een eigen onderneming of stichting? Probeer het uit! Zo begonnen deze studenten een eigen juridisch adviesbureau, zette rechtenstudent Jan een creatieve start-up op en werd ook Het Rechtenstudentje tijdens het volgen van de rechtenstudie opgericht. Een goede manier om op te vallen, maar onderschat niet de tijd die hierin gaat zitten.

Lees ook: 10x praktische skills die je niet leert in de collegebanken