Dit moet je weten over het kiezen van je scriptieonderwerp

Het is het sluitstuk van je bachelor of master, een ware ‘meesterproef’, maar veel studenten zien er als een berg tegenop: de scriptie. Hoe vind je nu een goed onderwerp voor je scriptie, met welke zaken moet je rekening houden en hoe stel je een goede onderzoeksvraag op? 

Zo vind je een onderwerp voor je scriptie

Het vinden van een geschikt onderwerp kost meestal de nodige tijd. Begin je dus aan de start van je derde bachelorjaar of je eerste masterjaar – al te oriënteren. Maak een (online) map met materie die je interesseert en ga op tijd op zoek naar een scriptiebegeleider die bij jouw potentiële scriptieonderwerp past.

Er zijn talloze bronnen waar je uit kan putten bij het zoeken naar een scriptieonderwerp. Denk aan vaktijdschriften zoals Ars Aequi en het Nederlands Juristenblad en online databanken, waaronder Legal Intelligence en Kluwer Navigator. Kijk verder eens op blogs van advocatenkantoren, abonneer je op juridische nieuwsbrieven, bekijk recente juridische proefschriften en lees kranten. Vergeet daarnaast niet om op tweedekamer.nl en internetconsultatie.nl recente Kamerstukken te bekijken en bekijk actuele uitspraken op rechtspraak.nl. Ook de website van het WODC kan inspiratie opleveren.

Hiermee moet je rekening houden met het kiezen van een scriptieonderwerp

Vorm

Het is belangrijk om helder te hebben welke soort onderzoeksvraag je kiest. Zo kan jouw onderzoeksvraag een beschrijvend karakter hebben, maar ook vergelijkend van aard zijn of een voorspellend aspect hebben. Ga daarbij allereerst goed na of er een bepaalde vorm van je wordt verwacht en bedenk, wanneer je hier de vrije hand in blijkt te hebben, goed wat het beste bij jouw potentiële onderwerp past. Probeer daarbij ook alvast te bedenken wat mogelijke deelvragen zijn; dat helpt je om te bepalen of de gekozen vorm goed bij jouw scriptie past.

Interesses

Je scriptie wordt een lijdensweg als je een onderwerp kiest dat je eigenlijk niet ligt. Zorg dus dat je in ieder geval een gezonde interesse in het onderwerp hebt. Te veel betrokkenheid kan echter ook averechts werken, dus zorg voor balans. Zo kun je gemakkelijker je objectiviteit behouden en niet bij voorbaat je scriptie al een bepaalde richting op sturen.

Haalbaar

Je kunt nog zulke wilde plannen hebben, je bent vaak toch gebonden aan een bepaalde periode of maximaal aantal woorden. Zorg dus dat je onderzoek haalbaar is. Je scriptiebegeleider kan je hierbij helpen.

Lees ook: 8+ onmisbare sites tijdens het schrijven van juridische stukken

Dit zijn de vereisten voor een goede onderzoeksvraag

Heb je een onderwerp gekozen, dan is het nog de kunst om je onderzoeksvraag goed op papier te krijgen. Deze dient namelijk aan verschillende eisen te voldoen. Allereerst dient je onderzoeksvraag duidelijk en concreet te zijn; de lezer moet snappen wat je onderzoekt. Daarnaast mag je de vraag niet met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ kunnen beantwoorden. Verder moet deze duidelijk afgebakend zijn; spreek bijvoorbeeld over concrete wetten of landen. Tot slot mag je onderzoeksvraag niet achterhaald zijn; zorg dat je onderzoeksvraag maatschappelijk en/of wetenschappelijk relevant is.

TIP! Komt je bachelor- of masterscriptie eraan en zie je daar nu al tegenop? Geen nood, onze online scriptiecursus is terug! In één middag krijg jij de theoretische én praktische handvatten aangereikt om van jouw scriptie een succes te maken. Bekijk alle informatie hier.