Ziek melden na een potje voetbal

Van der Laan was misschien rondom Telstar bekend als voetballer, in de rest van Nederland werd hij vooral bekend omdat hij zich ziek meldde bij zijn voetbalclub. Dit deed hij omdat hij aanwezig wilde zijn bij de wedstrijd Tottenham Hotspur tegen Ajax in de halve finale van de Champions League. Zijn ziekmelding schoot de club in het verkeerde keelgat en de club ontsloeg de aanvaller.

Door Winand Kuiper

De 25-jarige Van der Laan had al te horen gekregen dat zijn contract voor volgend seizoen niet verlengd zou worden, maar dat het zo abrupt zou eindigen had Van der Laan waarschijnlijk niet verwacht. De voetballer had zich ziek gemeld om aanwezig te kunnen zijn bij de wedstrijd in de Champions League tussen Tottenham Hotspur en Ajax, de favoriete club van de speler.

De aanvaller was er zeker van dat hij geen dag vrij zou krijgen voor een bezoekje aan de wedstrijd en besloot zich ziek te melden. Telstar kon dit niet waarderen en ontsloeg Van der Laan. Saillant detail is dat de aanvaller tijdens de wedstrijd ook nog drie keer op tv is verschenen. De club zal hier niet van geschrokken zijn, want de spits had voor de wedstrijd al aangegeven dat hij niet ziek was maar in Londen was voor het Champions League duel.

Een vergelijkbare situatie met bovenstaande is wanneer een werknemer zich ziek meldt na een nachtje doorhalen. Het is normaal gesproken niet zo makkelijk om een werknemer te ontslaan als deze zich ziek meldt wegens bijvoorbeeld een kater. Ook al heeft hij de alcohol zelf genuttigd, niemand heeft het doel om ziek te worden. Wil de werkgever niet gehouden zijn het loon door te betalen van de werknemer tijdens ziekte, dan moet de werknemer zijn ziekte opzettelijk veroorzaakt hebben. De werknemer moet dus het doel hebben gehad om arbeidsongeschikt te worden. Dat komt maar zelden voor.

In het geval van de aanvaller van Telstar ging het om een leugen. Dit betekende voor de voetballer een eerder einde van het seizoen dan voor zijn ziekmelding waarschijnlijk de bedoeling was.