Zes interessante zaken met dieren in de hoofdrol

Het is dierendag! Genoeg reden om in ons archief te duiken en te kijken in welke interessante zaken dieren – al dan niet indirect – een hoofdrol spelen.

Kat levert gebroken wervels op

In een zaak uit 2017 staat een overstekende kat centraal. Het beestje komt in botsing met een fietser, die daardoor valt en onder meer enkele rugwervels breekt. Wie is nu aansprakelijk voor de gedragingen van de kat en het opgelopen letsel? Het antwoord op die vraag vind je hier.

Mank paard leidt tot rechtszaak

In deze zaak is er sprake van consumentenkoop. Eisers hebben een dressuurpaard gekocht, maar ontdekken een aantal maanden later klachten bij dit paard. Moet de verkoper van het paard de aankoopsom aan de kopers terugbetalen? Dat lees je hier.

Lees ook: Recensie – Wie erft de naaktkat?

Injecteren paard met regenwater

Ook in deze zaak draait het om een paard. Het edele dier wordt na een ruzie tussen haar eigenaresse en de staleigenaar door die laatste opzettelijk geïnjecteerd met regenwater. Het paard loopt hierdoor grote gezondheidsschade op. Welke schade precies voor vergoeding in aanmerking komt, lees je hier.

Facebookpagina dierenasiel

Wie komt het beheer van een Facebookpagina toe? Deze vraag speelde in een zaak uit 2019. Een werkneemster startte daarbij op eigen initiatief een Facebookpagina voor het Dierenopvangtehuis en runde deze pagina jarenlang. Volgens haar werkgever komt het beheer echter aan het Dierenopvangtehuis toe. Hoe de rechter uiteindelijk oordeelde, lees je hier.

De rechtszaak over zeventien katten

Duidelijk een casus met een luchtje is deze rechtszaak uit 2008. De kantonrechter in Groningen moest hier oordelen over een huurontbindingsverzoek van een huurcooperatie betreffende een van haar huurders. De reden? Stankoverlast. De gedaagde woont namelijk in een betrekkelijk klein flatje, mét zeventien katten. Of de huurder stappen moest ondernemen, lees je hier.

Organiseren hondengevechten

In oktober 2019 stond een man voor de rechter die zich onder meer schuldig heeft gemaakt aan het organiseren van vijf hondengevechten. Welke straf daarop staat, lees je hier.

Meer jurisprudentie met dieren in de hoofdrol? Lees dan onze uitwerkingen van de zaken over het Azewijnse Paard, de omgangsregeling met hond Spike en het kort geding over konijn Punkie.

Lees ook: De Hyperactieve Haan en andere criminele beesten