Zaak Making a Murderer opgelost?

Een nogal onverwachte wending in de zaak van Steven Avery: een bekentenis.

Avery, die wereldberoemd werd door de true crime Netflix-documentaire Making a Murderer, zit sinds 2007 vast voor de moord op de 25-jarige fotografe Teresa Halbach, ondanks rammelend bewijs.

De situatie leek uitzichtloos voor Avery, maar begin deze week kreeg de zaak een overwachte wending: een bekentenis van een veroordeelde moordenaar uit Wisconsin. De man, die momenteel in de gevangenis zit, blijft anoniem tot zijn verklaring onderzocht is. Zijn bekentenis kwam aan het licht tijdens opnames van de nieuwe Netflix documentairereeks Convicting a Murderer.

Als het verhaal van de man blijkt te kloppen, betekent dit dat Avery voor de tweede keer onterecht is veroordeeld: vóór de zaak Halbach zat hij al achttien jaar vast voor de verkrachting van dorpsgenoot Penny Beerntsen. In 2003 bleek uit DNA-onderzoek dat hij niet de dader was.

Avery’s advocaat, ‘pitbull-juriste’ Kathleen Zellner, liet begin september nog weten dat er honderdduizend dollar beschikbaar wordt gesteld voor de gouden tip die leidt tot Avery’s vrijlating.