Zaak Clinton Young: Het verhaal van vier wapens en twee moorden

Het is 24 november 2001. Vier Amerikaanse mannen van 18 tot 22 jaar zijn onderweg naar een locatie in Texas om drugs te kopen. Een vijfde man rijdt hen naar de locatie. Dan vindt er een gebeurtenis plaats die het leven van de mannen voor altijd zal veranderen: de bestuurder wordt doodgeschoten. Wie is de dader?

Door Dion te Riele

Terug naar het heden. Over minder dan twee maanden, op 26 oktober 2017, zal de voor deze moorden veroordeelde man worden geëxecuteerd. Zijn naam is Clinton Lee Young, 34 jaar.

De bewuste dag
Clinton Young is veroordeeld voor twee moorden. De eerste moord is begaan op 24 november 2001 met als slachtoffer Doyle Douglas. Vijf mannen (Clinton Young, Doyle Douglas, David Page, Mark Ray, Darnell McCoy) zijn onderweg naar een locatie om drugs te kopen. Als ze eenmaal aankomen, stapt David Page uit de auto om aan te kloppen bij het drugshuis. Er wordt niet open gedaan. Op het moment dat Page richting de auto loopt en wil instappen, worden schoten gelost op Doyle Douglas die hem in zijn hoofd raken.

Het staat vast dat Douglas nog niet dood is op dat moment. De vier mannen besluiten om Douglas in de achterbak te leggen en daarna rijden ze in de richting van een bos. In het bos wordt Douglas in een beekje gelegd, zodat hij zou verdrinken voor het geval hij nog niet dood was. Vervolgens wordt Douglas achter in zijn hoofd doodgeschoten.

Na deze moord vertrekken de vier mannen en worden Ray en McCoy onderweg afgezet. Page en Clinton blijven bij elkaar. We zijn inmiddels een dag verder. Ze rijden in Douglas’ auto. Op een bepaald moment besluiten ze te tanken. Clinton haalt tijdens het tanken wat sigaretten en snacks. Op het moment dat hij buiten komt, ziet hij Page achter het stuur van een pick-up truck zitten. Deze truck is van Samuel Petrey, een man die Clinton nooit eerder heeft gezien. Petrey zit op de bijrijdersstoel. Clinton besluit niet in de truck te stappen en loopt terug naar Douglas’ auto en rijdt weg. Page rijdt achter hem aan in de truck met Petrey.

Na een aantal kilometers wordt Douglas’ auto gedumpt en de drie mannen rijden verder in de pick-up truck. Hoe het daarna loopt is onduidelijk. We kennen alleen het verhaal van Clinton en Page omtrent de moord. Wat vaststaat is dat Petrey is doodgeschoten bij een olieveld. Clinton wil niet meer bij Page zijn en vertrekt. Page gaat naar de politie en zegt dat Clinton twee moorden heeft gepleegd en dat Clinton hem al die tijd gijzelde.

Onterechte veroordeling
Het is duidelijk dat iemand moet worden gestraft voor deze moorden. Echter, zit de juiste persoon in de dodencel?

Clinton is veroordeeld enkel op basis van de verklaringen van de drie medeverdachten. Echter, zijn deze verklaringen wel overtuigend en betrouwbaar? Er zijn geen vingerafdrukken, ander DNA-bewijs of verdere aantoonbare middelen die aantonen dat Clinton schuldig is aan de twee moorden. Ondanks dit gebrek aan bewijs heeft de jury en de rechter geoordeeld dat er niet voldoende twijfel bestaat omtrent zijn schuld aan zowel de eerste als tweede moord.

Laten we teruggaan naar de eerste moord. Page, Ray en McCoy verklaren dat Clinton de eerste schoten op Douglas lost. Om te begrijpen waarom Clinton deze schoten nooit kan hebben gelost, dient men te weten welke plek de mannen innamen in de auto. Dat is te zien op de foto hiernaast. Bovendien moeten we weten waar de kogelgaten in het hoofd terecht zijn gekomen. Voorafgaand dient te worden opgemerkt dat het volgens een ballistisch expert schier onmogelijk is om als onervaren schutter, zoals Clinton, iemand überhaupt in zijn hoofd te raken vanuit de bijrijdersstoel.

Volgens de patholoog-anatoom sloegen de kogelgaten in bij de linkerslaap van Douglas. Page verklaart dat de kogels aan de rechterkant van het hoofd zitten. Vanuit de bijrijdersstoel kunnen de kogels onmogelijk de linkerkant van het hoofd raken. Verder verklaren de drie medeverdachten dat Douglas voorover viel op het stuur. Experts stellen in officiële rapporten dat een lichaam niet voorover kan vallen indien het vanuit de bijrijdersstoel rechts in het hoofd wordt neergeschoten.

Hoe komen de kogelgaten dan in de linkerslaap van Douglas? Een expert stelt tijdens de rechtszaak dat de kogels hoogstwaarschijnlijk niet in de auto zijn gevuurd, maar dat de kogels van buiten komen, wat erop kan duiden dat Page de kogels heeft gevuurd op het moment dat hij instapte. Dit stemt overeen met de verklaring van Ray en McCoy dat Douglas werd neergeschoten toen Page instapte.

Dan zitten we nog met het fatale laatste schot op Douglas. Aanvankelijk stellen Page en Ray dat Clinton dit schot lost. McCoy stelt echter dat Ray de moordenaar is. Uiteindelijk passen Page en Ray hun verklaring aan. Ze stellen vervolgens allebei dat Ray het fatale schot heeft gelost wat tot de dood van Douglas heeft geleid.

Voor de tweede moord is Clinton veroordeeld op basis van de enkele verklaring van Page. Het is het woord van Clinton tegen het woord van Page. Echter, de verklaring van Page bevat een grote fout. Hij stelt dat de kogelgaten aan de rechterkant van het hoofd zitten. Het bewijs toont aan dat ze aan de linkerkant zitten. Bovendien komen de kogels van de plek waar Page stelt te hebben gestaan. Hierop besluit Page zijn verklaring aan te passen, zodat het nu Clinton is die op die plek staat. Justitie trekt deze verklaring nimmer in twijfel.

De verklaringen van Page dienen extra kritisch te worden bekeken, mede omdat hij een pleitdeal met justitie heeft gesloten. Page heeft dertig jaar gevangenisstraf gekregen in ruil voor het afleggen van een getuigenis tegen Clinton, zodat laatstgenoemde de doodstraf zou krijgen. In hoeverre kan de verklaring van Page nog als ‘betrouwbaar’ worden bestempeld?

Objectief gezien wijzen de genoemde feiten niet naar Clinton als de schuldige van beide moorden. Clinton hoort wel gestraft te worden voor het feit dat hij aanwezig was bij de moorden, maar dit hoort niet te leiden tot de doodstraf. Het lijkt er echter op dat justitie iemand op de executietafel wil hebben, ongeacht of dit de juiste persoon is.[1]

Lees in het kader van deze zaak ook Clinton kan die moorden technisch gezien niet gepleegd hebben.


Geïnteresseerd in de zaak van Clinton of wil je helpen? Op de site van de Clinton Young Foundation kan een brief worden verstuurd aan de gouverneur van Texas. Deze brief is te vinden onder het kopje ‘How Can You Help’. “Door ons te blijven uitspreken tegen de dwalingen in deze zaak kunnen we ervoor zorgen dat Clinton Lee Young niet de 1460e geëxecuteerde persoon wordt in de Verenigde Staten.”

[1] Voor meer informatie zie de documentaire ‘Deal met de Dood’ van Jessica Villerius.


Dion verblijft in de periode augustus 2017 – januari 2018 in Zweden. Voor Het Rechtenstudentje schrijft hij als masterstudent International and European Law aan Radboud Universiteit en Universiteit van Lund over internationale juridische vraagstukken. Al zijn stukken vind je hier.