‘Wrapped’ apps: gevaarlijk?

Wil je weten door wie je bent geblokkeerd op Instagram? Of welke mensen er naar jouw profiel hebben gekeken? Dit zou je allemaal te weten kunnen komen via de zogenaamde ‘wrapped’ apps. Toch maken social media-experts zich zorgen over deze wrapped apps, omdat mensen vaak niet weten dat zij de gegevens hebben afgestaan. Daarnaast doen veel bedrijven alsof zij deel uitmaken van de grote social mediaplatformen, terwijl dit niet het geval is.

Wrapped apps zijn apps die gegevens verzamelen. Aan de hand van deze gegevens wordt er een overzicht gemaakt. De bedrijven achter deze apps hebben dus data nodig. Hiervoor wordt toestemming gegeven door de gebruiker, vaak bij het downloaden van de app. Zo gaat de gebruiker dan akkoord met de privacyvoorwaarden van de app. Soms zijn zelfs de locatie, de gebruikersnaam en het wachtwoord bekend.

Wrapped apps

Jaarlijks wordt er door Spotify een wrapped jaaroverzicht gegeven aan haar gebruikers. Hierin staan de meest beluisterde nummers van de desbetreffende gebruiker en ook het aantal uur dat daarnaar geluisterd is. Dit wordt massaal door mensen bekeken en vormt dan ook een van de bekendste wrapped jaaroverzichten. Het verschil tussen Spotify en andere platformen is dat de data door Spotify zelf wordt verzameld. Veel andere apps worden niet gemaakt door de moederbedrijven van Instagram of TikTok zelf, maar juist door onbekende kleine bedrijven.

Zo is de app Wrapped for Instagram van het bedrijf Wrapped Labs. Hier kun je zien wie je ‘topvrienden’ zijn, en door wie je bent geblokkeerd. Begin november van dit jaar belandde deze app in de top-10 in de App Store.

Wees voorzichtig!

In het NPO Radio 1 Programma De Nieuws BV stelt social media-expert Roos van Vugt dat het delen van je gegevens gevaarlijk is. “Je geeft je data helemaal weg als je moet inloggen en je accountnaam en wachtwoord mee moet geven. Hackers kunnen hiermee aan de haal gaan.”

Ondertussen is Wrapped for Instagram niet meer te vinden via de App Store. Toch is er enigszins een vervanging, namelijk Wrapped 2023. Deze app biedt zowat hetzelfde concept, maar hier wordt niet gevraagd naar de gebruikersnaam of het wachtwoord. Toch wil het bedrijf achter de app wel dat je data downloadt uit je TikTok- of Instagramaccount, om deze vervolgens in een zip-bestand te uploaden in de app. Hierna krijg je een video van alle hoogtepunten.

Een woordvoerder van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt dat gebruikers voorzichtig moeten zijn met het downloaden van apps die data verzamelen.

Als je toch een jaaroverzicht wilt hebben, raadt Van Vugt aan om eerst de privacyvoorwaarden te lezen en te controleren wie de app heeft ontwikkeld. “En bij twijfel: verwijder de app én verander je wachtwoord”, aldus Van Vugt.