Wordt de agent die de Apple store-gijzelnemer uitschakelde vervolgd?

De medewerker van de Dienst Speciale Interventies (DSI) die eind februari de man die in de Apple Store een klant urenlang gijzelde doodreed, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt de actie van de agent ‘gerechtvaardigd’ en ‘passend bij het gevaar’. Dit concludeert het OM na beoordeling van het Rijksrecherche-onderzoek dat direct na de gijzelingsactie werd opgestart.

Eind februari werd in de Apple Store aan het Leidseplein een klant, een Engelsman van 44 jaar, urenlang onder schot gehouden. De man besloot weg te rennen toen hij voor de deur van de winkel water moest ophalen waar de gijzelnemer om had gevraagd. Toen de gijzelnemer hem naar buiten volgde, overmeesterde de DSI-agent de gijzelnemer door hem aan te rijden. De gijzelnemer overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Einde gemaakt aan zeer levensbedreigende situatie

De agent is werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee en formeel militair, hierdoor heeft het arrondissementsparket Oost-Nederland het Rijksrechercheonderzoek beoordeeld. Volgens de hoofdofficier van justitie heeft de agent een einde gemaakt aan een ‘zeer levensbedreigende situatie voor de gegijzelde en voor de opgestelde politiemensen’. Van politieambtenaren wordt verwacht dat zij actief het gevaar keren, waarmee de agent met zijn handelen aan de ambtsinstructie heeft voldaan. Daarnaast is het handelen van de agent proportioneel en volgens het OM dus ‘passend bij het gevaar’. Het was bekend dat de gijzelnemer explosieven bij zich droeg, hierdoor was het gebruik van een dienstwapen geen optie.