Winkeliers verliezen kort geding tegen Staat

De Haagse rechtbank heeft vrijdag 12 maart de vordering van INretail afgewezen. De brancheorganisatie voor winkeliers wilde de deuren van winkels weer opengooien, maar volgens de rechter mocht de Staat overgaan tot een verlengde sluiting van niet-essentiële detailhandel en is deze maatregel niet onrechtmatig.

Volgens INretail heeft de (gedeeltelijke) sluiting van zo’n winkels een enorme impact op ondernemers en is tevens sprake van grote economische en sociale schade. Deze belangen zouden volgens de organisatie onvoldoende zijn meegewogen door de Staat. Verder stelde INretail in het kort geding dat de nut en de nootzaak van het sluiten en dichthouden van fysieke winkels niet zijn gebleken en zouden ook minder vergaande maatregelen mogelijk zijn.

De voorzieningenrechter ging hier niet in mee. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft onderzocht of er ruimte is voor versoepelingen en heeft daarbij op verzoek van de Staat ook specifiek gekeken naar de situatie van winkeliers. Het OMT kwam echter tot de conclusie dat die versoepelingen nog niet mogelijk zijn en de Staat mocht volgens de rechter op dit advies afgaan. Dat de Staat wel verdergaande versoepelingen heeft doorgevoerd in bijvoorbeeld het onderwijs, maar dit voor de winkelbranche beperkt tot winkelen op afspraak en click en collect, doet daar volgens de rechter niet aan af.

INretail noemt het vonnis een “enorme teleurstelling voor alle winkels die al maanden van veiligheid topprioriteit hebben gemaakt en worstelen om te overleven” en heeft al laten weten in hoger beroep te gaan.

Het gehele vonnis lees je hier: Rb. Den Haag 12-03-2021, ECLI:NL:RBDHA:2021:2295

Meer rechtszaken op komst

Het kort geding kwam een aantal weken na het kort geding en hoger beroep over de avondklok. In de komende weken kunnen we nog rechtszaken verwachten van de kermisbranche, zonnestudio’s en marktkooplui, die middels de rechter ook heropening hopen af te dwingen. Volgende week is er daarnaast een kort geding van de horeca tegen de Staat. Onderwerp: uitbetaling van economische steun.

Lees alles over de (juridische) impact van Covid-19 in ons coronadossier.