Wie had dat gedacht; van het steunen van je voetbalclub in het wit en het rood, naar een pijnlijke landing in de goot.

Om de befaamde Telfort-man bij te vallen deze ironische titel. Deze titel leidt een bekende strafrechtelijke casus in, namelijk die van de Feyenoord-supporter die tijdens de wedstrijd Willem II – Feyenoord in de goot werd gegooid door Willem II supporters. Zo zie je dat de uitspraak “die belandt later in de goot” soms iets té letterlijk kan worden genomen. Degenen die dit te letterlijk namen waren enkele supporters van de Tilburgse eredivisionist Willem II.

Door Sam van den Akker

De Bredase rechter aan de bal
Op 2 oktober 2016 werd er een Feyenoord-supporter mishandeld op de tribune en vervolgens in de Tilburgse stadiongracht gegooid.

Daaropvolgend, oftewel nadat het OM de zaak aanhangig heeft gemaakt, sprak de Bredase rechter zich op 9 januari 2017 uit over de zaak en veroordeelde de verdachten tot lichte straffen in de ogen van het OM. Zo kreeg de hoofdverdachte 3 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, een tweede verdachte 2 weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf en twee andere verdachten kregen respectievelijk een taakstraf voor de duur van 60 en 40 uren. Daarnaast kreeg ieder van de relschoppers een stadionverbod van 5 jaren tot levenslang.

Degradatie voor het OM
Een fikse domper voor het OM dat namelijk 8 en 5 maanden cel eiste tegen twee mannen. Twee andere mannen behoorden 220 en 240 uren taakstraf te krijgen. Dit aanzienlijke verschil zorgt ervoor dat het OM in hoger beroep gaat bij het gerechtshof in Den Bosch. Je zou kunnen zeggen dat het OM met zijn strafeis voor de Europa league-overwintering ging, maar thuis kwam van een koude Jupiler league-kermis. Lichtpuntje voor het OM; het bier was in ieder geval koud.
Feyenoord is de lachende derde. De Rotterdamse club ging ervandoor met 0-2 winst. Wat dat betreft hadden de Tilburgers het judicium van Feyenoord moeten eerbiedigen: “hand in hand, kameraden”. Ik zal jullie op de hoogte houden van het hoger beroep dat te zijner tijd zal dienen bij het hof.