Wetsvoorstel ingediend over recht om onbereikbaar te zijn

De traditionele werktijd tussen 9:00 en 17:00 uur als standaard is voor veel Nederlandse werkvloeren verleden tijd. Een nadelig gevolg hiervan is dat de ruimte om volledig te kunnen ontspannen (fysiek en psychisch) onder druk kan komen te staan. Gijs van Dijk (PvdA) diende om die reden een wetsvoorstel in op het recht om onbereikbaar te zijn.

Door Donny Buisman

Het gevoel van het altijd bereikbaar zijn kan volgens onderzoek tot problemen  leiden voor werknemers. Er wordt een druk ervaren om berichten te lezen en te beantwoorden buiten werktijd. Dit kan leiden tot stress of zelfs burn-outklachten. Het wetsvoorstel beoogt als onderdeel van het arbobeleid het gesprek te voeren over de bereikbaarheid buiten werktijd. Een primeur in Nederland, maar sinds 2017 is het recht om onbereikbaar te zijn al vastgelegd in de wet in bijvoorbeeld Frankrijk.

Dit gesprek moet aantoonbaar worden gemaakt. Bijvoorbeeld met door middel van een schriftelijk verslag. De inspectie SZW zal alleen door te controleren of er een gesprek heeft plaatsvonden het arbobeleid handhaven. Werkstress is volgens Van Dijk: “een van de grootste ziekmakers” van deze tijd. “Als je thuis bent, na een drukke werkdag, wil je namelijk kunnen bijkomen en tijd aan je gezin kunnen besteden.”