Nieuws vanuit het Europees Parlement: jongeren onder de zestien jaar mogen vanaf 2018 niet langer zonder toestemming van hun ouders op social media. De wil van de verordening over privacy en gegevensbescherming wordt over twee jaar wet.
Hoewel er tot op heden geen aparte wet is die de minimumleeftijd van kinderen op social media bepaalt, wordt die grens over het algemeen op dertien jaar gelegd. De EU-verordening ‘General Data Protection Regulation’ zou daar dus verandering in moeten brengen. “Wereldvreemd,” meldt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen aan het AD.
Toch is er ook een andere kant: in 2012 waarschuwde Baroness Greenfield, gerenommeerd neurowetenschapper aan de Universiteit van Oxford, al voor het overdreven gebruik van social media door jonge kinderen. Volgens Greenfield riskeren jongeren hierdoor een obsessieve persoonlijkheid, slechte zelfbeheersing en een kortere aandachtsspanne. Greenfield vreest dat afhankelijkheid zal leiden tot een ‘herbedrading’ van de hersenen en daardoor volwassenen zal opleveren die minder goed overweg kunnen met de werkelijkheid. Meer over de pros and cons lees je in dit artikel van de Gelderlander.
Het is nog onduidelijk hoever websites zullen moeten gaan om te controleren of gebruikers over hun leeftijd liegen. Een fictieve geboortedatum is tenslotte een gemakkelijke optie om alsnog toegang te verkrijgen tot social media.