Wereldwijd voor miljarden euro aan Nederlandse xtc en speed geproduceerd

Nederland is een absolute grootmacht op het gebied van xtc en speed. Een xtc-pil kost slechts twintig cent om te maken en levert in bijvoorbeeld Australië twintig euro op. Drugscriminelen maken dus een megawinst en dat gaat al tientallen jaren zo. Uit onderzoek van de Politieacademie bleek dat er vorig jaar in Nederland voor minstens 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine is geproduceerd.

Door Deborah van Spelde

Dat ons land een toppositie bekleedt op het gebied van xtc en speed, komt doordat MDMA (de werkzame stof in xtc) en speed pas laat zijn verboden. Tevens is Nederland erg tolerant op het gebied van drugs en zijn we erg traag met het verbieden van nieuwe grondstoffen voor drugs. Daarnaast weigert Nederland om afspraken over drugsbestrijding te maken met grondstoffenleverancier China, omdat daar nog steeds de doodstraf wordt uitgevoerd.

Buitenlandse druk

Buitenlandse druk leidde in het verleden wel tot een hardere aanpak van xtc-handel. Echter, na een paar jaar is de aandacht weer verslapt. Het is Nederland wel gelukt om de belangrijkste grondstoffen voor drugs te verbieden, maar producenten vonden snel vervangende stoffen die ook nog eens goedkoper bleken. Het gevolg daarvan is dat het maken van xtc steeds goedkoper wordt en dat de pillen ook steeds sterker worden.

Gebrekkige opsporing

Een andere reden dat de drugsindustrie in Nederland zo groot is, is de gebrekkige opsporing. Er is weinig capaciteit beschikbaar voor de opsporing van drugshandel, waardoor de pakkans klein is. Daarnaast deelt Nederland van alle Europese landen de laagste straffen uit in drugszaken.

Voor de politie is het ook nog eens erg lastig om te achterhalen hoe een crimineel netwerk in elkaar steekt. De xtc-wereld is complex en chaotisch en er wordt in wisselende samenstellingen gewerkt.

De combinatie van alle bovenstaande factoren heeft ertoe geleid dat Nederland de marktleider is op het gebied van xtc.