Weigeren aanpassen Linkedin-profiel goed voor ontslag

Kun je ontslagen worden als je weigert een onjuiste vermelding op je LinkedIn-profiel aan te passen? Ja, zo oordeelde de rechter eerder deze maand.

Een 42-jarige man ging in het najaar van 2015 aan de slag als accountmanager bij een bedrijf in Utrecht. In 2016 werd hij verantwoordelijk van de PR en marketing van het bedrijf. Vervolgens werd de man in 2018 teruggeplaatst naar zijn oude functie als accountmanager. Er volgde een periode van onmin tussen hem en het bedrijf, waarna gezamenlijk werd besloten dat de man een nieuwe baan zou gaan zoeken.

Hij wilde verder in de PR en marketing en liet daarom die functie op zijn LinkedIn-profiel staan. Dit zou aantrekkelijker zijn voor recruiters. Zijn werkgever, die Linkedin gebruikt als commercieel middel om klantrelaties te onderhouden, was hier echter niet blij mee. Zowel de directeur, adjunctdirecteur, zijn teamleider als de advocaat van het bedrijf vroegen hem tevergeefs zijn profiel aan te passen.

Er volgde een allerlaatste waarschuwing, waarna de werknemer uiteindelijk zijn functie aanpaste, maar onder zijn naam wel de headline ‘Marketing & PR’ liet staan. Daarop volgde in oktober 2018 ontslag op staande voet.

De man stapte naar de rechter, maar ving bot. Volgens de rechtbank hoefde het bedrijf niet te blijven accepteren dat de man zich naar buiten toe bleef presenteren als degene die verantwoordelijk was voor de PR en marketing van het bedrijf.

De oud-werknemer overweegt in hoger beroep te gaan.