Volgens onderzoek van het CBS werden vorig jaar ongeveer een half miljoen mensen slachtoffer van online koopfraude. Het grootste gedeelte van de slachtoffers kocht een product via Marktplaats. Maar wat moet je doen als je bent opgelicht?
Door Marieke Braad
De NOS publiceerde op 29 mei jl. een onderzoek waaruit blijkt dat 90 procent van de slachtoffers van internetoplichting hun geld definitief kwijt is. Het grootste gedeelte van de online koopfraude gebeurt op Marktplaats. De meeste fraude vond plaats in de categorieën ‘computers en software’, kleding en accessoires’ en ‘tickets en kaartjes’.
Welke stappen moet ik nemen als ik ben opgelicht?
1. Het is belangrijk dat je als je bent opgelicht zoveel mogelijk gegevens verzamelt van de verkoper. Maak een kopie van de advertentie en sla de contact- en bankgegevens op. Probeer de verkoper ook te vinden op bijvoorbeeld Google of Facebook.
2. Doe aangifte bij de politie via www.mijnpolitie.nl. Zorg dat je de kopie van de advertentie en de contactgegevens van de verkoper ook meestuurt bij de aangifte.
3. Meldt de oplichting ook aan Marktplaats zelf. Indien zij meer meldingen van dezelfde verkoper ontvangen, kunnen zij deze gebruiker blokkeren.
Heb je recht op garantie als het ontvangen product niet naar behoren werkt?
Het antwoord hierop is kort gezegd ‘nee’. Indien je via een particulier een product koopt, gelden de reguliere garantieregels niet. Wel moet de verkoper zich aan zijn schriftelijke omschrijving houden. Als koper heb je dus recht op het product zoals de verkoper het in de omschrijving heeft omgeschreven.
Wat kan ik doen om de oplichting te voorkomen?
Gebruik ten eerste je gezond verstand. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat meestal ook zo. Doe daarnaast voor je de aankoop doet een onderzoekje naar de verkoper. Bekijk bijvoorbeeld hoe actief hij is en check zijn andere advertenties. Vraag om zijn adresgegevens en of je het product bij de verkoper thuis kan ophalen. Indien de verkoper hier niet mee akkoord gaat dan klopt er vaak iets niet. Check ook altijd het rekeningnummer op www.politie.nl. Hier kun je nagaan of er meldingen zijn over dit rekeningnummer.
And last but not least… Gebruik PayPal om het geld over te maken in plaats van internetbankieren. Afhankelijk van de website kun je dan het aankoopbedrag terugkrijgen als je het product niet ontvangt of als het sterk afwijkt van de omschrijving. Alleen fysiek tastbare en verzendbare producten worden beschermd. Daarnaast worden (vlieg)tickets, auto’s en andere motorvoertuigen niet beschermd door PayPal. Je kunt op PayPal een geschil openen. Indien je door PayPal in het gelijk wordt gesteld kan je terugstorting van het aankoopbedrag verwachten.