Wat heeft de werkgever te zeggen over jouw vaccinatie?

Het Nederlandse bedrijf Leaseplan maakte bekend dat werknemers gevaccineerd moeten zijn tegen Covid-19 als zij op kantoor komen werken. Het plan klinkt als een vaccinatieplicht en hier zitten aardig wat haken en ogen aan. De plannen van het bedrijf zorgde voor de aanzwelling van de discussie over vaccinatie als werknemer. Wat kan een werkgever verplichten en hoe moet/mag de werknemer hierop reageren?

Door Caspar Bottemanne

Het bedrijf Leaseplan wil dat haar werknemers volledig gevaccineerd op kantoor verschijnen. Hoe kan het bedrijf dit afdwingen? Het korte antwoord is: niet. Het bedrijf dwingt dan ook niet af dat werknemers zich moeten vaccineren. Leaseplan zal de werknemer niet vragen of hij gevaccineerd is en er wordt ook niet geregistreerd of een werknemer een vaccinatie heeft. Verschillende instanties en juristen onderschrijven dat er op dit moment geen vaccinatieplicht is. Bedrijven kunnen individueel ook niet zo’n plicht opleggen. Vakbond CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt stellig in een AD artikel: “Werknemers mogen nooit tot vaccinatie worden verplicht.” De vakbonden geven aan dat het onderwerp vaccineren op de werkvloer speelt, al krijgen de bonden nog weinig vragen of opmerkingen binnen.

Wens werkgevers

Werkgeversvereniging VNO-NCW merkt dat werkgevers benieuwd zijn wat zij wel en niet mogen vragen van werknemers als het aankomt op vaccineren. Werkgevers zouden bijvoorbeeld graag weten van hun werknemers of ze gevaccineerd zijn. Hier hoeven werknemers op dit moment echter geen antwoord op te geven. Op dit moment wordt de zorgplicht van werkgevers jegens hun werknemers als reden genoemd om wel informatie te krijgen in wie wel en niet gevaccineerd is. Zo kunnen werkgevers hun bedrijfsruimtes bijvoorbeeld beter inrichten op wel en niet gevaccineerde als voldoende afstand houden niet mogelijk is.

In het AD-artikel van 31 augustus geeft de jurist Besselink aan dat er op dit moment geen vaccinatieplicht is, maar dat het juridisch een grijs gebied blijft. Besselink stelt dat het uiteindelijk aan de rechter is om te bepalen waar de grens tussen privacy, zelfbeschikking en de zorgplicht van werkgevers ligt. Het onderwerp zal de komende tijd nog een interessant discussie opleveren tussen werknemers, werkgevers, politiek en juristerij.