Waarschuwingslampjes zijn er niet voor niks

Het negeren van waarschuwingslampjes in de auto is een 38-jarige inwoner van Moordrecht duur komen te staan. Hij negeerde een van de lampjes en veroorzaakte daardoor een ongeluk. De man werd voor zijn nalatigheid veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijke rijontzegging.

Door Winand Kuiper

De man kreeg in de zomer van 2017 een melding op het dashboard van een kapotte band. Met deze melding en dus een kapotte band is de man nog zo’n 21 kilometer doorgereden op de A20. Door de kapotte band is het stuur gaan trillen, waardoor de man wel moest stoppen. Omdat de bestuurder uit Moordrecht toen nog op de linkerstrook reed kon een achterligger hem niet meer ontwijken.

De Moordrechter liet weten dat hij niet naar rechts kon sturen en daarom links is gestopt en het achteropkomende verkeer heeft willen waarschuwen. Deze waarschuwing kwam voor een achterligger te laat, waardoor deze met 120 kilometer per uur op de Audi van de 38-jarige chauffeur klapte. De achterligger, een 47-jarige bestuurder, sloeg een aantal keer over de kop en heeft blijvend letsel overgehouden aan het ongeluk.

Taakstraf

De bestuurder hoorde het Openbaar Ministerie op 17 juli 120 uur taakstraf met een voorwaardelijke rijontzegging voor twee jaar tegen hem eisen. Mocht de man binnen twee jaar opnieuw de fout in gaan, dan is hij zijn rijbewijs voor twee jaar kwijt. Het OM neemt de man kwalijk dat hij door bleef rijden met de kapotte band, ondanks de waarschuwing op het dashboard. De man nam met het doorrijden bewust een groot risico volgens het OM. Ondanks dat de man het ongeluk betreurt en geen opzet had, vindt de officier van justitie een forse taakstraf wel op zijn plaats.

Zelf verklaarde de Moordrechter dat hij de licht- en geluidssignalen heeft gemist. De officier gaat hier niet in mee. Volgens de officier van justitie had de man zo snel mogelijk moeten stoppen om zijn banden te controleren. Nu bleef de man op hoge snel doorrijden.

Maatregelen

De rechter is van oordeel dat de man na de melding zijn auto aan de kant had moeten zetten om te kijken wat het probleem was met de auto. De rechtbank neemt de man verder kwalijk dat hij zijn snelheid niet voldoende heeft aangepast. De rechter vond dat de man zich niet schuldig heeft gemaakt aan aanmerkelijke onvoorzichtigheid of onoplettend gehandeld heeft (artikel 6 WVW). De Moordrechter is uiteindelijk veroordeeld op grond van artikel 5 WVW: de verdachte heeft gevaar op de weg veroorzaakt.

De veroordeelde heeft laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.