VVD: levenslang rijverbod voor frequente drankrijders

De VVD wil een hardere aanpak voor frequente drankrijders. Asorijders en automobilisten die herhaaldelijk met te veel drank op achter het stuur stappen en daarbij slachtoffers maken, moeten harder worden aangepakt. Nu kan voor maximaal tien jaar het rijbewijs worden ingenomen. Als het aan de VVD ligt moet dat levenslang kunnen. 

Door Gracièla van Duinkerken

Regelmatig gebeuren er ongelukken met lichamelijk letsel of dodelijke afloop waarbij drank in het spel is. Vaak gaat het dan om bestuurders die eerder ook al met een slok op achter het stuur zijn betrapt en eerder zijn beboet voor soortgelijke vergrijpen.

“Het gaat hier om roekeloze bestuurders die opzettelijk het risico nemen dat ze een zwaar ongeluk veroorzaken”, aldus VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis. Wat hem betreft past daar een zware straf bij. Bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat gaat Koerhuis de minister dan ook oproepen om levenslange ontzegging van de rijbevoegdheid mogelijk te maken. Wel benadrukt Koerhuis dat het uiteindelijk aan de rechter is om per individueel geval te beoordelen of deze straf op zijn plaats is.

In de Tweede Kamer kan het voorstel voor een hardere aanpak van roekeloze drankrijders in ieder geval op brede steun rekenen. PvdA, GroenLinks, SP, CDA en ChristenUnie zijn voorstander van het VVD-plan, maar willen eerst nog wel duidelijker horen in welke gevallen de levenslange rijontzegging zou kunnen worden opgelegd en onder welke voorwaarden.