Vuurwerkverbod Amsterdam een jaar uitgesteld vanwege corona

Het afsteekverbod voor consumentenvuurwerk dat deze jaarwisseling zou worden ingevoerd in Amsterdam, is vanwege de coronacrisis met een jaar uitgesteld. Volgens burgemeester Femke Halsema is dit ‘onvermijdelijk’. Het verbod zal pas gaan gelden vanaf de jaarwisseling 2021-2022.

Door Rose-Marie Mühren

Burgemeester Halsema vindt het ‘onverantwoord’ om politieagenten en handhavers dit jaar een extra taak te geven. De handhaving van de coronamaatregelen heeft immers veel van ze gevraagd. De groeiende weerstand op straat zou er volgens Halsema toe kunnen leiden dat burgers zich gaan verzetten tegen politie en handhavers wanneer zij gaan handhaven op het afsteken van vuurwerk. Daarnaast verwacht Halsema tijdens de jaarwisseling een groot aantal illegale feesten (nachtclubs en discotheken blijven voorlopig immers gesloten), waardoor handhavers hard nodig.

Door de coronamaatregelen is het ook nog niet duidelijk of lokale vieringen doorgang kunnen vinden. Geopperd wordt een viering zonder publiek, die te volgen zal zijn op televisie en via sociale media.

In Rotterdam zijn er geen plannen om het afsteekverbod in te trekken, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Ook geldt het landelijk verkoopverbod op knalvuurwerk en pijlen dit jaar. Siervuurwerk uit categorie F2 (o.a. fonteinen en springtollen) mag wel worden verkocht.