Vrouwe Justitia weer logo van de Rechtspraak

nieuwe logo rechtspraak

Na dertien jaar wordt Vrouwe Justitia weer het gezicht van de Rechtspraak. Het huidige logo (zie hier linksboven) wordt door de burger namelijk nauwelijks herkend.

Het nieuwe beeldmerk wordt vanaf 1 september – voornamelijk ter kostenbesparing – geleidelijk ingevoerd. Pas als briefpapier op is en moet worden aangevuld of andere spullen aan vervanging toe zijn, komt het nieuwe logo erop. Het ontwerp (inclusief vooronderzoek) heeft in totaal 35.000 euro gekost. Ook op het internet zal het nodige moeten worden aangepast. De Raad voor de rechtspraak trekt daar op basis van een voorlopige schatting maximaal 350.000 euro voor uit. Aan het einde van dit kalenderjaar moet alles zijn doorgevoerd.

Het huidige logo van de Rechtspraak stamt uit 2003 en symboliseert op abstracte wijze een rechtszaak. De cirkel in het midden stelt de zittingszaal voor. De partijen zijn weergegeven met twee vierkanten. De ronding verwijst naar de weegschaal van Vrouwe Justitia.

Met name nu er steeds meer nadruk komt te liggen op digitaal procederen, is herkenbaarheid belangrijk. “Als mensen via internet een rechtszaak aanspannen en volgen, moeten ze digitale uitingen van de Rechtspraak direct kunnen herkennen,” zo meldt een woordvoerder van de Rechtspraak.