Vrijspraak Leon van M. voor ‘kofferbakmoord’ Oostvoorne

Leon van M. werd in 2019 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf op de moord van Caroline van Toledo in 2005. Op 10 november 2022 stelt het gerechtshof Den Haag dat er geen bewijs tegen van M. is geleverd, er volgt vrijspraak. 

Kofferbakmoord Oostvoorne

De 35-jarige van Toledo werd in september 2005 vermoord aangetroffen in de kofferbak van haar auto vlak bij Oostvoorne. Zowel haar auto en woning waren in brand gestoken. Van M. werd in 2007 opgepakt maar al snel weer vrijgelaten. In 2017 werd hij opnieuw verdachte door dna-onderzoek; op een stuk stropdas waarmee de handen van het slachtoffer waren vastgebonden waren dna-sporen van Van M. gevonden en er werden soortgelijke kabelbinders -waarmee het slachtoffer geboeid was – gevonden in de schuur van de ouders van Van M.

Het hof

Onder andere het Nederlands Forensisch Instituut uitte  kritiek op de onderzoeksmethode waarmee de sporen waren aangetoond. Hierdoor besloot het hof deze onderzoeksresultaten niet mee te wegen als bewijs. Het hof concludeert ook dat de kabelbinders niet overeenkomen met de kabelbinders waarmee het van Toledo geboeid was. Er volgt vrijspraak.