Voorstel tabaksverbod voor het Verenigd Koninkrijk naar de volgende fase

Een merendeel van het Britse parlement heeft ermee ingestemd om een belangrijk wetsvoorstel over tabak naar de volgende fase te laten gaan. Dit zou ervoor zorgen dat mensen die in 2009 of later zijn geboren geen tabaksproducenten meer mogen aanschaffen. In Nieuw-Zeeland zijn al eerder dergelijke wetten gemaakt. Ook in Nederland is ‘de regulering rondom tabak’ een actueel en omstreden topic.

Het Verenigd Koninkrijk is een stap dichter bij een tabaksverbod. Zo heeft de meerderheid van het Britse parlement ermee ingestemd om een wetsvoorstel naar de volgende fase te laten gaan. Dit voorstel houdt in dat mensen die in 2009 of later zijn geboren geen tabaksproducten, zoals sigaretten en vapes, mogen kopen.

Daarnaast staat in het voorstel dat de leeftijd voor het aanschaffen van tabak ieder jaar met een jaar zal worden verhoogd. Het doel hiervan is om de jongere generatie te weerhouden van roken. Ook kunnen smaken en verpakkingen van tabaksproducten gereguleerd worden. Winkels die de wet overtreden, kunnen een boete krijgen van 100 pond ofwel zo’n 117 euro.

Of het wetsvoorstel uiteindelijk zal worden aangenomen, is onzeker. Zo zijn er nog meerdere stemrondes bij zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis voordat de wet op het bureau van koning Charles belandt. Tijdens deze rondes kunnen nog allerlei wijzigingen worden doorgevoerd aan de plannen. Als het voorstel doorgaat naar het Hogerhuis, zal de laatste stemronde waarschijnlijk rond juni zijn.

Nieuw-Zeeland

Het Verenigd Koninkrijk is niet het eerste land dat zich inzet voor een rookvrije generatie met vergaande maatregelen. Zo heeft Nieuw-Zeeland eerder soortgelijke wetten aangenomen. Jongeren die in 2022 14 jaar werden, zouden nooit meer legaal sigaretten mogen kopen. De nieuwe conservatieve premier Luxon heeft echter gezegd dat hij een streep wil zetten door het levenslange rookverbod.

Nederland

Ook in Nederland worden verschillende maatregelen genomen om stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen moeilijker. Zo heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ermee ingestemd om het aantal verkooppunten van tabak verder terug te dringen.

De verkoop van tabak bij supermarkten wordt verboden. De verwachting is dat dit tot 2030 voor 120.000 minder rokers zal zorgen. Supermarkten zijn namelijk welbezochte plekken, ze vormen 40% van het aantal verkooppunten en hebben 55% van de tabaksomzet in Nederland.

Het verder terugdringen van de verkooppunten van tabaks- en aanverwante producten gebeurt de komende jaren in een paar stappen:

  • 2022: verbod op alle sigarettenautomaten, bijvoorbeeld in cafés en snackbars.
  • 2023: verbod op de online verkoop van tabak.
  • 2024: verbod op de verkoop van tabak bij supermarkten.

Vapen

Bovendien is er de afgelopen tijd veel te doen geweest om ‘vapen’. Een op de vijf Nederlandse jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 25 jaar gebruikte in 2023 weleens een e-sigaret. Dit blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Met name bij jongeren onder de 18 jaar is het gebruik van vapes hoog. In 2023 gebruikte 10,2 procent van de 12- tot 14-jarigen een e-sigaret. Onder 15- tot 17- jarigen was dit 23,3 procent.

Sinds 1 januari 2024 mogen er geen vapes en e-liquids met een smaakje meer worden verkocht. Enkel de smaak ‘tabak’ is toegestaan. Ook mogen deze vapes en e-liquids niet meer verkocht worden via het internet, bijvoorbeeld via een webwinkel of via social media.