Voor nog geen 40 euro een gang naar de rechter

Vandaag publiceerde het Dagblad van het Noorden een nieuwsbericht dat per 1 oktober het project ‘De Spreekuurrechter’ zal worden ingevoerd. De rechtbank Noord-Nederland begint met deze proef om ervoor te zorgen dat rechtspraak laagdrempeliger wordt. Voor €39,50 kan je je casus voorleggen aan de rechter. Het project is bedacht door de Drentse rechter Ton Lennaerts. Hij kwam met dit idee naar aanleiding van de grote kloof tussen de burger en de rechtspraak.

Door Julia Verschoor

Onder andere hoge kosten houden burgers tegen om naar de rechter te stappen. Voor het opstarten van een procedure heb je vaak een advocaat nodig en moeten er griffiekosten worden betaald. Indien het gaat om een vordering van €1000,- moet je hiervoor €223,- aan griffiekosten betalen. Een dure procedure, terwijl succes niet is gegarandeerd. In veel gevallen laat de gedupeerde het er dan maar bij zitten. Indien je dit slechts eenmaal overkomt, kan je nog wel je verlies nemen, maar helaas komt dit bij een gemiddelde ZZP’er vele malen meer voor.

Vanaf 1 oktober gaat daarom het spreekuur van start bij acht rechters van de rechtbank Noord-Nederland. De zittingen zijn vaak op de rechtbanken in Groningen, Assen en Leeuwarden, maar het kan ook voorkomen dat het gesprek op locatie wordt gehouden. Op dit moment worden slechts zaken die door de ketenpartners, Stichting Het Juridisch Loket, DAS en Stichting Univé Rechtshulp zijn aangemeld bij het Bureau Spreekuurrechter van de RNN in behandeling genomen.

De geschillen die de spreekuurrechter zal behandelen, verschillen erg van aard. Denk hierbij aan burenruzies, conflicten met de werkgever, conflicten over aanneming van werk en conflicten over (ver)huur. De bedoeling is dat beide partijen hun eigen verweer voeren en er geen advocaat aan te pas komt. Mocht een van de partijen hier toch gebruik van willen maken dan moet de andere partij hier ook mee instemmen (met het oog op equality of arms).

Na de periode van een jaar óf na het behandelen van honderd zaken zal de proef worden geëvalueerd. Wellicht dat dit succesvoller is dan de internetkantonrechter.